L&F: Landbrugs-ansatte skal kun gå hjem, hvis de selv er syge

En corona-syg medarbejder betyder ikke, at de øvrige ansatte skal gå hjem, siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.

"Hvad skal vi gøre, hvis en af vore medarbejdere bliver syg med corona-virus", lyder et spørgsmål, som mange landmænd stiller i øjeblikket, bl.a. til Landbrug & Fødevarer.

Usikkerheden er fuldt forståelig i en situation, hvor corona-strategien løbende er blevet ændret, siger Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer.

Mange er bl.a. i tvivl, om hele familien skal i karantæne og om de andre medarbejdere skal isoleres eller sendes hjem fra arbejde, hvis en af deres kolleger eller deres egen ægtefælle er blevet smittet.

Svaret er nej, siger Flemming Nør-Pedersen.

Kun den syge går hjem

"Der er ingen andre, der skal sendes hjem fra arbejde. Heller ikke kolleger, der har arbejdet tæt sammen med den corona-smittede. Medarbejderne skal kun gå hjem, hvis de selv bliver sløje eller oplever symptomer".

Det samme gælder eventuelle ægtefæller i medarbejderstaben - her må den raske ægtefælle blive på arbejdet, kun den syge skal gå hjem.

Plus 48 timer

Den smittede skal blive hjemme, så længe vedkommende føler sig sløj - og helst 48 timer yderligere, lyder anbefalingen fra sundhedsmyndighederne.

Man skal kun kontakte sin læge, hvis man føler sig rigtig sløj og man skal som udgangspunkt ikke testes for corona, selvom man føler sig influenza-agtigt syg.

"I øvrigt skal man selvfølgelig lade fornuften råde og tage alle de forholdsregler, som sundhedmyndighederne anbefaler, og som man kan læse om mange steder", siger Flemming Nør-Pedersen.

"Det med karantæne, det hører til en tidligere fase af corona-strategien".

Hjulene snurrer

Flemming Nør-Pedersen glæder sig i øvrigt over, at hjulene snurrer overalt i landbruget og fødevareerhvervet trods corona-krisen.

Landbruget og fødevaresektoren er kritisk vigtig for samfundet - hvilket senest er understreget af fødevareminister Mogens Jensen fredag.

Derfor skal det også understreges, siger Flemming Nør-Pedersen, at forbuddet mod at samles mere end 10 personer ikke betyder, at de ansatte i fødevareklyngen ikke må gå på arbejde, hvis deres arbejde ikke kan udføres hjemme fra.

"Det er helt afgørende for samfundet, at der stadigvæk bliver produceret fødevarer, at dyrene bliver passet og mælken og kødet forarbejdet, ligesom logistikken skal virke ind til butikkerne, så kunderne kan købe tingene i aften".

Vær beredt - læg strategi

Corona-krisen har ikke toppet endnu og der vil være landmænd og landbrugsansatte, der bliver syge i den kommende tid.

Derfor er det også vigtigt, man som landmand med husdyr forbereder sig på en situation, hvor der mangler medarbejdere, siger Flemming Nør-Pedersen.

"Det er en god idé at lægge en strategi. Er der naboer eller familie, der kan træde til - eller er der en vikarordning, man kan gøre brug af. Som landmand med husdyr er det vigtigt, man gør op med sig selv, hvad ens beredskab er".

Faktaboks

Læs f.eks. mere om corona-forholdsregler her:

politi.dk/corona,

landbrugsinfo.dk/Coronavirus,

sst.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle