L&F vinder slag om 700 orner og ulovlig sæd

Udvalgt til weekend: Breeders of Denmark og DTL undlod at slagte DanAvl-orner og destruere tappet sæd: skal bøde millioner til L&F.

Det var ulovligt, da avlsselskabet Breeders of Denmark og handelsselskabet DTL A/S fortsatte med at sælge sæd fra egne DanAvl-orner opstaldet ved KS-stationer i udlandet efter udløbet af omsætningsaftalen med DanAvl ved udgangen af 2017.

De ca. 700 orner skulle være slagtet, da aftalen med DanAvl udløb 31. december 2017, ligesom alt tappet, men ikke udleveret, sæd skulle være destrueret. Det har en voldgift for nylig afgjort.

Den vurderer, at det var i strid med reglerne i aftalen med Danavl, da Breeders og DTL ufortrødent fortsatte med at drive forretning på DanAvl-ornerne, nu som orner fra Danish Genetics og uden betaling af genafgifter til L&F.

Voldgiftsretten har samtidig afvist, at omsætningsaftalen var i strid med konkurrencereglerne.

Skal betale millioner

Voldgiftsrettens kendelse betyder, at Breeders of Denmark og DTL tilsammen skal betale ca. 8,2 mio. kr. til Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

Pengene fordeler sig på efterbetaling af genafgifter, ubegrundet berigelse og sagsomkostninger.

Voldgiftsrettens afgørelse hilses med tilfredshed i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

"Vi har nogle kontrakter, som vi har arbejdet med i mange år i forhold til omsætterne. De har ikke været overholdt her, og det har retten givet os medhold i", siger Erik Larsen, formand for L&F Svineproduktion.

"Jeg er glad for, at voldgiftsretten anerkender, at de kontrakter, vi har, er fuldstændig klare!"

Sag har kørt fra 2018

Det var Landbrug & Fødevarer, som anlagde sagen mod Breeders of Denmark og DTL ved voldgiftsretten i november 2018, altså for mere end halvandet år siden. Sagen er en udløber af striden om DanAvl, nu Danbred, hvor en række avlere brød ud og dannede deres eget selskab Danish Pig Genetics.

Flere tvister

Den aktuelle voldgift er langt fra den eneste juridiske tvist, der har været mellem svineavlsselskaberne, siden L&F Svineproduktion i 2017 opsagde omsætningsaftalerne med Breeders of Denmark og DTL, som herefter var med til at etablere et nyt og konkurrerende avlsysstem.

Ved udgangen af 2017 gik en sag den anden vej, da Breeders of Denmark i Sø- og Handelsretten blev tilkendt 5 mio. kr. fra L&F for at være holdt uden for markedet helt tilbage i 2001-2006.

Direktør Jan Lembke Jensen, Breeders of Denmark, ønsker ikke at kommentere den aktuelle sag. Adm. direktør i DTL A/S Thorsten Simonsen er på ferie. I følge Erik Larsen, L&F Svineproduktion, har Breeders of Denmark og DTL taget den aktuelle afgørelse til efterretning.

Danbred, tidligere DanAvl, er i dag, i følge Erik Larsen, i god gænge.

"Det kører rigtig godt i Danbred - der er kommet nogle rigtig gode aftaler i forhold til eksport af avlsdyr i større mængder", siger han.

Voldgift indebærer, at parter i stedet for at gå til domstolene nedsætter en privat ret, voldgiftsretten, som afgør tvister med bindende virkning.

Faktaboks

DanAvl-orner fortsatte under nyt flag

  • DanAvls omsætningsaftaler gav frem til 2018 Breeders of Denmark og DTL adgang til at købe DanAvl-orner og lade dem opstalde på udenlandske KS-stationer mod betaling af genafgifter til L&F for de sæddoser, der blev tappet fra ornerne.
  • Ifølge aftalen skulle alle DanAvl-orner på KS-stationer slagtes, og al tappet, men ikke udleveret sæd destrueres ved aftalens ophør. Breeders og DTL mente dog ikke, at ornerne længere var en del af DanAvl

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle