Mælkeprisen sænkes igen: Høj inflation og mere mælk presser prisen ned

Mælkeprisen falder med 22,3 øre pr. kilo fra februar, meddeleer Arla. Høj inflation og store mængder mælk presser priserne ned.

Der er igen dårligt nyt til de danske mælkeproducenter, der hver uge sender mælk afsted til Arlas mejerier. 

Arla sænker nemlig sin mælkepris for både konventionel og økologisk mælk i januar med 22,3 øre pr. kilo mælk. 

Det kommer efter et fald 7,4 øre pr. kilo i januar. 

Indtil årsskiftet så det ellers ud til, at der ingen øvre bar var for mælkeprisen, der året igennem steg i hele otte ud af 12 måneder.

Med det seneste fald lander Arlas acontopris for konventionel mælk af den bedste kvalitet pr. 1. februar på 415,5 øre pr. kilo.

Det vel at mærke for mælk baseret på GMO-frit foder, hvor landmanden har indsendt Klimatjek-data.

Prisen på øko-mælk ender på 456,9 øre pr. kilo. 

 

Ifølge Arla er det den fortsat høje inflation og store indvejning af mælk, der driver ned nedadgående spiral.

- Vedvarende høj inflation og usikre økonomiske fremtidsudsigter medfører fortsat fald i forbrugernes efterspørgsel. Samtidig med, at efterspørgslen falder, fortsætter mælkemængden på råvaremarkedet med at stige, hvilket presser råvarepriserne yderligere ned, lyder det fra Arla. 

For økologien er det især de høje priser, der får forbrugerne til at vælge andre varer, forklarer Arla.

Faldende efterspørgsel i Asien

I EU er mælkeindvejningen i slutningen af 4. kvartal steget med hele 1,64 procent i snit. For de store mælkenationer som Irland og Holland er stigningerne helt oppe på henholdsvis 7,4 og 5,1 procent højere indvejning.

Det er de høje mælkepriser og det milde vintervejr, der har fået flere til at sætte flere køer ind og indveje mere mælk, lyder det fra mejeriet.

- Den eneste grund til, at det samlede væksttal for mælk i Europa ikke er endnu større, er, at stort set alle sydeuropæiske mælkeområder har oplevet negativ vækst i de seneste måneder, skriver Arla.

Nu er priserne på både smør, ost og mælkepulver faldende på det globale marked.
  
- Priserne på mozzarella er også meget pressede, lyder det.
 
- Priserne på mælkepulver er faldet en hel del, især på grund af de høje mælketal i Europa samt en lav efterspørgsel fra Asien. Da højsæsonen i Europa starter om cirka to måneder, lægger lave priser på koncentrat pres på skummetmælkspulveret, og et stort overskud af EU-fløde fører derudover til en øget produktion af mælkepulver i Europa, skriver Arla.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle