Mælkeproducent går imod 3F: Vil levere til udlandet

Tage Laustsen, der er stor mælkeproducent ved Løgumkloster, vil have sin mælk kørt over grænsen til udlandet. En aftale er dog ikke på plads endnu.

Det kom som en overraskelse for den sønderjyske mælkeproducent Tage Laustsen, da Arbejdsretten sidste uge gav 3F ret til at indgå sympatikonflikt.

Selvom 3F dermed kan forhindre ham i at levere mælk til Arla og alle øvrige danske mejerier, har han ikke opgivet håbet om at undgå hverken overenskomst eller konkurs.

Hans kollega Lars Kristensen, der har 750 køer ved Viborg, har valgt at indgå overenskomst, fordi han reelt ikke har et valg, siger han til Finans.

Tage Laustsen, der har sin bedrift med knap 900 malkekvæg ved Løgumkloster nær grænsen, går efter at levere mælken til et udenlandsk mejeri, fortæller han til Landbrugsavisen.dk.

Arbejdsretten lagde i sin afgørelse sidste uge netop vægt på, at blokaden vil være i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, eftersom den ikke vil risikere landbruget livet. For mælken kan leveres til udlandet, mener Arbejdsretten.

Håber på løsning

Det er dog endnu usikkert, om Tage Laustsen når at få en aftale med et udenlandsk mejeri på plads, inden 3F's blokade træder i kraft. Fra afgørelsen - der kom onsdag sidste uge - til blokaden træder i kraft, skal der gå minimum 10 dage.

"Det vil tiden vise", siger Tage Laustsen om, hvorvidt hans plan kan føres ud i livet.

"Jeg håber stadigvæk, men jeg kan ikke vide, om det lykkes".

Som andelshaver i Arla risikerer Tage Laustsen, at mejeriet ekskluderer han og pålægger ham en stor millionbod, hvis han leverer mere end de 20 procent frimængde til andet mejeri. I sidste ende skal beslutningen om eksklusion og bod skal træffes af bestyrelsen, meddelte Arla i sidste uge til Landbrugsavisen.dk. Tage Laustsen ønsker ikke at kommentere problematikken angående en potentiel bod fra sit andelsmejeri.

Betaler ned til 100 kr. i timen

Tage Laustsen har ikke lyst til at tegne overenskomst med 3F.

"Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle det", siger han.

Tage Laustsen har 20 udenlandske ansatte og én dansk. De udenlandske ansatte får til at starte med godt 100-115 kr. i timen, men kan stige i løn i takt med at de eksempelvis lærer sproget og øger deres kompetencer.

"Det kan jo ikke nytte, at nogen kommer herover, ikke har arbejdet med landbrug og ikke kan snakke engelsk, og så skal have 140 kr. i timen, når en dansker i butik kun får 118 kr. i timen", siger Tage Laustsen.

"Det er ikke løndumping", mener han.

Han mener, at hans ansatte er tilfredse med lønnen.

"Hvis de ikke er tilfredse, så kommer de jo ikke", siger han.

Han er ærgerlig over, at han ikke ville kunne tegne overenskomst uden om 3F.

"Jeg synes, det er mærkeligt, at 3F har eneret til det og kan bruge de metoder, de gør", siger Tage Laustsen.

Lars Kristensen: Indslusningsløn nødvendig

Lars Kristensen, der har set sig presset til at indgå overenskomst med 3F, har over for erhvervsmediet Finans givet udtryk for, at overenskomsten ikke truer hans virksomhed økonomisk, men at han er ærgerlig over, at han ikke kan ansætte unge mænd på billigere indslusningsløn end mere erfarne medarbejdere.

Fagbladet 3F har tirsdag berettet om arbejdsforholdene hos Lars Kristensen, på baggrund af oplysninger fra retssagen. Landbruget har 12 fuldtidsansatte, heraf tre elever. Laveste løn hos Lars Kristensen er omkring 100 kroner i timen, hvis man ser bort fra elever og en syrisk flygtning, der tjener ned til 70 kroner i timen.

Landmanden har ikke betalt pension til medarbejderne, skriver 3F. Ved overarbejde afspadserede medarbejderne i forholdet en til en.

Ifølge Jordbrugsoverenskomsten mellem 3F og arbejdsgiverforeningen GLS-A er startlønnen for medarbejdere, der passer køer, 138 kroner pr. time uden tillæg af nogen art. Dertil sikrer overenskomsten tillæg for ubekvemme arbejdstider, pension og søgnehelligdagsbetaling.

Det er ikke lykkedes tirsdag eftermiddag for Landbrugsavisen.dk at indhente en kommentar fra Lars Kristensen.

LDM støtter sagen

Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter så sagen som meget principiel for hele erhvervet, og støtter derfor de to landmænd økonomisk med et bidrag til deres sag. Samtidig koordinerede LDM og Lanbo Limfjord en indsamling med støtte de to landmænds sagsanlæg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle