Martin Merrild: "Er vi helte, blot fordi vi passer vores ting?"

Udvalgt til weekend: Corona-krisen går ind i en ny fase, og derfor vil Landbrug & Fødevarer melde sig på banen. Formand Martin Merrild og direktør Anne Arhnung forklarer hvorfor og hvordan.

Hvorfor har I valgt at ligge lavt i jeres kommunikation under coronakrisen?

Merrild: "Det har vi, fordi det meste af vores medlemskreds er kommet rigtig godt igennem første del af krisen, især i forhold til mange andre brancher, der er ekstremt hårdt ramt, og hvor de går konkurs på stribe".

Arhnung: "Vi er en kritisk sektor, fordi folk skal have fødevarer, og vi kan bare glæde os over, at vi har kunnet opretholde produktionen, selv om der er undtagelser. Gartnerierne og de segmenter, der leverer til restaurationer, har haft det svært, og det har pels også".

Har landbruget fået for lidt kredit for at holde Danmark kørende?

Merrild: "Er vi helte, blot fordi vi passer vores ting? Det har jeg det lidt svært med at forliges med. Jeg er glad for, at vi lever i et land, hvor systemet fungerer, og jeg glæder mig over, at vi landmand har kunnet opretholde en normal hverdag, fordi vi har fået de leverancer, der er brug for".

Arhnung: "Selvom vi har været afdæmpede, er det helt sikkert blevet bemærket, at vi er en del af at holde hånden under Danmark med arbejdspladser og eksport i denne tid, både i befolkningen og i ministerier og departementer. Samtidig har vi også fået spredt budskabet på de sociale medier".

Hvordan vil L&F være mere aktiv i sin kommunikation?

Merrild: "Det handler om, at vi nu forhåbentligt går langsomt i gang med eftertiden oven på de dramatiske indgreb, der har været mod erhvervsdrivende. Der er brug for at stimulere økonomien efter de tab, der har været, og der er vi klar til at byde ind".

Arhnung: "Det stiller ekstra krav, når man som sektor foreløbig er kommet godt igennem en krise. Krav til, hvordan man hjælper med at få Danmark på fode igen. Derfor er vi ved at sammensætte et katalog med tiltag, der kan hjælpe Danmark. Vi tilbyder vores hjælp til at genskabe vækst og arbejdspladser".

Er det en mulighed for at forbedre rammevilkårerne for landbruget?

Arhnung: "Vi har selvfølgelig mange ønsker til rammer og vilkår, vi gerne vil have ændret. Det her katalog har dog specifikt fokus på at skaffe vækst og arbejdspladser, og det skal hjælpe Danmark bredt set. Det handler om at byde ind i samfundet og ikke kun til os selv".

Hvad er det for tiltag, I peger på?

Arhnung: "Det er lidt for tidligt at blive meget konkrete, men vi ved jo, at både Folketinget og befolkningen efterspørger grønne løsninger. Kan vi kombinere vækst og arbejdspladser med grønne investeringer? Det kunne f.eks. være at styrke investeringer i miljørigtige stalde. Det vil give arbejde i følgeerhvervet og gavne vores grønne indsats. Derudover tænker vi i et byrdestop for erhvervet. Altså et stop for skatter og afgifter, der kan bremse væksten i erhverv, der trænger til vækst".

Fastholder L&F sine høje ambitioner for klimaet på trods af krisen?

Merrild: "Jeg mener, at man skal tænke klimaet ind i de vækstinitiativer, der skal laves. En ting, der dog bekymrer mig, er, at vi har set for få fælles løsninger i f.eks. EU under coronakrisen. Jeg håber ikke, at den tendens flytter sig til klimaområdet. Hvis vi tror, vi skal gå alene foran og redde hele verdens klima, kan vi ødelægge erhvervslivets konkurrenceevne".

Arhnung: "Klimadagsordenen går ikke væk. Den har måske holdt midlertidig pause, men der vil stadig være et grønt fokus fra politikere og befolkning. Det skal gå hånd i hånd med vækst og arbejdspladser, og grønne intiativer kun for det grønnes skyld kommer i anden række nu".

Hvordan kommer de økonomiske konsekvenser af krisen til at ramme landbruget?

Merrild: "Jeg frygter, at en generel afmatning får indflydelse på økonomien. Al erfaring siger, at når vi går ind i en recession, får vi faldende råvarepriser. Der er store dele af sektoren, der vil opleve prispres".

Arhnung: "På den korte bane har vi klaret os igennem og været den stabile faktor, men på den længere bane ser vi ind i en meget usikker tid. Danmark er afhængig af verdensøkonomien, og vi ser f.eks. stor arbejdsløshed i USA. Vi skal nok få vores mængder omsat, men spørgsmålet er til hvilken pris. Det bliver meget vigtigt, at der bliver lavet de rigtige økonomiske initiativer i EU og i verden".

Faktaboks

Coronakrisen:

  • Coronapandemien kommer til at få store økonomiske konsekvenser for Danmark og for verden.
  • Herhjemme er ledigheden foreløbig steget med over 40.000, mens den i USA steg med over 10 mio. på to uger. 
  • Nationalbanken arbejder med tre mulige scenarier for dansk økonomi. I det mildeste falder væksten med 3 procent, i det hårdeste med 10 procent. Udfaldet afhænger af, om udbruddet blusser op igen, og hvor hårdt verden bliver ramt.

Emneord

coronavirus , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle