Medie: SSI blev advaret om, at egne konklusioner om minkvarianten ikke holdt vand

Det holdt ikke, da Statens Serum Institut konkluderede ud fra egne forsøg, at minkmutationen cluster 5 ville hæmme effekten af vacciner. Det slår flere forskere nu fast.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) meldte ud, at alle mink i Danmark skulle aflives skete det på et yderst tyndt grundlag. 

Det skriver Berlingske i en længere udredning af forløbet, hvor Statens Serum Instituts forsøg og konklusioner i forbindelse med minkmutationen cluster 5 bliver kritiseret.

"Tolkningen fra Statens Serum Institut holder simpelthen ikke", siger Jan Gerstoft, overlæge og professor ved Rigshospitalet, der har gennemgået forsøget fra SSI for Berlingske.

Måske allermest opsigtsvækkende har avisen fundet ud af, at SSI delte sine data med meget få forskere, men bad om en vurdering fra Graham Belsham fra Københavns Universitet - og han advarede endda instituttet:

"Det er på ingen måde tydeligt, at de registrerede forskelle på koncentrationer vil resultere i et generelt svigt i, at vacciner vil give beskyttelse", skrev professoren i veterinær klinisk mikrobiologi.

Få dage efter det skæbnesvangre pressemøde ændrede SSI fokus; nu var det ikke længere mutationen cluster 5 - som sandsynligvis var uddød for længst - men det, at minkfarme udgør et virusresevoir, der var den store grund til at aflive alle mink.

Tidligere har Nordjyske afdækket, hvordan SSI overdrev, hvor mange nordjyder der var smittet med minkvarianten.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle