Minister: Nej, Danmark er ikke rugekasse for den næste globale pandemi

Fødevareminister Mogens Jensen (S) understreger nu, at der ikke er grund til at frygte, at moderne landbrug, som i Danmark, kan være skyld i kommende pandemier.

I forbindelse med udbruddet af corona har der været en del snak om, i hvor stor grad dyr kan smitte mennesker, og hvordan man skal holde både vilde dyr og husdyr for at undgå smittespredning.

Det har nu fået fødevareminister Mogens Jensen til i et debatindlæg i Politiken at understrege, at kommende pandemier ikke vil udspringe fra moderne landbrug.

"I de seneste 50 år har der været en højt specialiseret husdyrproduktion i Europa og Nordamerika, og der har ikke været eksempler på, at der er opstået pandemier med basis i denne produktionsform (moderne landbrug red.)", skriver fødevareministeren i sit debatindlæg.

Udmeldingen kommer blandt andet efter et debatindlæg fra landbrugskritikeren Kjeld Hansen 29. april, hvor han skriver om sammenhængen mellem landbrug og risikoen for pandemier, og at Danmark kan være rugekassen for den næste globale pandemi, fordi vi er det land i verden, hvor der er flest produktionsdyr i forhold til antallet af indbyggere.

Det tager ministeren til genmæle.

"Oftest opstår pandemier med udgangspunkt i virus fra vilde dyr, som udvikler sig, så de kan smitte andre dyrearter og til sidst mennesker", skriver ministeren i Politiken.

"Den danske husdyrproduktion er karakteriseret ved en høj grad af specialisering og et højt niveau af smittebeskyttelsesforanstaltninger. Det betyder, at de fleste intensive landbrug kun producerer én dyreart, og at disse dyr ikke har kontakt med vilde dyr. Derfor vurderes risikoen for en pludselig udvikling af en pandemisk virus at være ringe", fremfører Mogens Jensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle