Minister: Vertikale landbrug skal have lov at bruge økologi-mærke

Virksomheder, der dyrker fødevarer indendørs uden brug af jord og pesticider, skal have lov til at sælge deres produkter med det røde økologimærke, mener fødevareministeren. Det glæder direktøren i det vertikale landbrug Nordic Harvest.

Det skal være muligt for såkaldte vertikale landbrug at blive certificeret med det berømte røde økologi-Ø.

Det mener fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S), som i et svar til SFs Carl Valentin oplyser, at han vil arbejde for sagen i EU.

"Derfor mener jeg, at Danmark i EU-regi skal arbejde for, at produkter fra vertikale landbrug på sigt kan mærkes som økologiske og bæredygtige", lyder det i svaret.

stor genkendelighed

Danmarks største vertikale landbrug er Nordic Harvest, som sælger salat og krydderurter dyrket uden jord og pesticider i en lagerhal i Taastrup udenfor København.

Her lyder det fra direktør og iværksætter Anders Riemann, at der både er fordele og ulemper ved at blive økologicertificeret.

"På den ene side hænger økologimærket ikke helt sammen med vores vision om at bevise, at man kan flytte klassisk landbrugsproduktion fra landet ind til byerne, fordi vi vil blive sammenlignet med traditionelle producenter på friland", siger direktør og fortsætter:

"Men på den anden side er der en stor genkendelighed i mærket, fordi det har haft så stor succes. Lige nu er der få, der kender os, og derfor har vi en lang, sej vej foran os med at opbygge vores brand".

det bliver svært

Af sidstnævnte årsag ville Anders Riemann da også bruge økologimærket, hvis han måtte.

Han ser det som klart positivt, at ministeren vil arbejde for det på EU-plan.

"Jeg tror bare, det bliver svært for ham. Økologiforordningen i EU handler både om at dyrke uden pesticider, men også om at genopbygge udpinte landbrugsjorde, og de to ting kunne man godt adskille, men jeg anser det som meget svært at få vedtaget", siger Anders Riemann.

bagud på point

Der er desuden en anden, meget vigtig årsag til, at Anders Riemann drømmer om at få økologimærket.

Det er nemlig sådan, at hoteller, kantiner, restauranter osv. under Horesta kan blive tildelt guld-, sølv- eller bronchecertificering, hvis de indkøber en stor andel økologiske varer - men her tæller Nordic Harvest-produkter ikke med.

"Når jeg kommer med mine produkter, så har jeg allerede tabt point ved døren, fordi jeg ikke må kalde dem økologiske, selvom der ikke er brugt pesticider", siger Anders Riemann og fortsætter:

"For nogle virksomheder er det meget vigtigt, at deres kantine har guld-certificering for eksempel, og så bliver mine produkter fravalgt. Derfor ville det være vigtigt for os at få lov at bruge økologimærket".

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle