Minkauktion gav 11 kr. mere pr. skind

Danske minkavlere har de seneste år været presset af international overproduktion og tjent markant færre penge hjem end tidligere. Men nu lysner det så småt.

Minkpelse er en dansk eksportsucces. Men efter en guldrandet epoke omkring 2012 og 2013 har minkavlerne de senere år kæmpet for at få overskud.

Årets første skindauktion hos Kopenhagen Fur giver dog fornyet håb. På auktionen, der sluttede søndag, landede gennemsnitsprisen for et dansk skind på 261 kr. Det er en stigning på 11 kr. pr. skind i forhold til juni-auktionen 2017, der er den seneste sammenlignelige auktion.

261 kr. for et dansk skind

Prisen på danske skind holdt igen et pænt forspring i forhold til skind fremstillet i andre lande. Den gennemsnitlige salgspris på udenlandske skind landede på 216 kr. Det er 45 kr. lavere end prisen på et dansk produceret skind.

Som et andet positivt element peger Kopenhagen Fur på, at der deltog 350 kunder i auktionen i Glostrup. Det er 100 flere end på åbningsauktionen sidste år.

"Vi har solgt for 820-830 mio. kr. og er kommet bedre i gang end i 2017. Vi er sikre på, at priserne nok skal rette sig igen. Vi har bare en stor pukkel fra overproduktion, der skal væk, og det tager lidt tid", siger han.

En af forklaringerne på den stigende pris er, at udbuddet af skind er på vej ned.

"Det samlede antal minkskind, der udbydes på auktionerne, vil falde omkring 10 procent i år sammenlignet med sidste år. Det er en nødvendig tilpasning i branchen, som påvirker prisen i opadgående retning", vurderer Jesper Lauge Christensen, der er kommerciel direktør for Kopenhagen Fur.

Det er godt nyt for de danske avlere, der som de eneste ikke har haft nedgang i produktionen, men i stedet æder sig ind på andre landes markedsandele.

Dollarkurs faldet

"Når de danske skind indbringer 261 kr. stykket, er det stadigt for lidt. Vi skal have ti procent mere, for at det hænger sammen", siger han.

Samtidig er minkavlerne pressede af en dårlig kurs på dollar, som er branchens foretrukne handelsvaluta.

"Dollarkursen er faldet fra syv til seks kr. Havde kursen været mere normal, havde indtjeningen også været 10-15 procent bedre", siger Tage Pedersen.

Kopenhagen Furs samlede skindtilgang er stigende med et forventet samlet udbud på 29 mio. skind i 2018. Dermed står de danske minkavleres auktionshus stærkt i den globale konkurrence.

Forsiden lige nu