Minkavlere må vente på vished om erstatning - politikerne kigger på to modeller

Det blev ikke natten til torsdag, at minkavlere fik at vide, hvordan de kompenseres for masseaflivning.

Forhandlinger i Erhvervsministeriet om kompensation til minkavlere har ikke resulteret i en aftale endnu.

Det oplyser SF-formand Pia Olsen Dyhr og De Konservatives Rasmus Jarlov på det sociale medie Instagram natten til torsdag.

I løbet af aftenen og natten har blandt andre Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens erhvervsordfører, Victoria Velasquez, på det sociale medie delt billeder af, hvordan de fra hjemmearbejdspladser har forhandlet til langt over midnat.

"Håber, vi snart lander noget for minkavlernes skyld, sundheden og dansk økonomi", skriver Olsen Dyhr klokken 02.11 på sin Instagram-historie og konkluderer, at hun er "færdig for i nat".

Forhandlingerne, som foregår i regi af Erhvervsministeriet, står til at blive genoptaget torsdag, oplyser Rasmus Jarlov.

I alt er cirka fire millioner mink nu blevet aflivet, oplyser Fødevarestyrelsen. Omkring 4,6 millioner mink på smittede farme og farme i en radius af 7,8 km derfra venter på aflivning.

To modeller 

På et samråd onsdag forklarede fødevareminister Mogens Jensen (S), at regeringen lægger op til, at minkavlere kan vælge mellem to mulige modeller vedrørende kompensation.

Den første model skal give avlere, der ønsker at komme ud af erhvervet "fuld og endelig erstatning".

Den anden model skal være et alternativ, hvor avlere, som ønsker at blive i erhvervet, kan få midlertidig erstatning og vælge at lægge deres produktion i "dvale", indtil der er mulighed for at starte op igen nogle år ude i fremtiden. 

I begge ordninger vil opgørelserne ske individuelt for hver enkelt virksomhed. Fødevareministeren understregede på samrådet også, at der vil blive givet erstatning til direkte berørte følgeerhverv.

Redegørelse på vej

Folketingets partier forhandlede også sent onsdag om kompensation til minkavlerne i Danmark, som for manges vedkommende står til at miste deres livsgrundlag.

Det står klart efter regeringens beslutning om, at alle mink i Danmark skal aflives for at undgå omfattende smitte med muteret coronavirus.

Beslutningen blev meldt ud onsdag i sidste uge på et pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen.

Siden har det vist sig, at der ikke var et lovgrundlag for at kræve, at alle mink skal aflives.

Fredag i sidste uge lød det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), at minkavlerne nok skal få en god kompensation uanset hvad.

Det vides ikke, hvad tid forhandlingerne fortsætter torsdag.

Onsdag var fødevareminister Mogens Jensen (S) i samråd om regeringens håndtering af minksagen.

En redegørelse om sagen og den manglende lovhjemmel ventes klar 18. november.

/ritzau/

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle