Minkkommissionen retter en hård kritik af statsminister Mette Frederiksen

Mette Frederiksens udmeldinger om mink 4. november 2020 var "groft vildledende".

Minkkommissionen finder, at statsminister Mette Frederiksens (S) udmeldinger om mink på et pressemøde "objektivt set var groft vildledende".

Det skriver DR.

Kommissionen tilføjer, ifølge DR at Mette Frederiksen " subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil", og at kommissionen dermed ikke har foretaget en vurdering af, om der foreligger grov uagtsomhed.

På et pressemøde onsdag afviste Mette Frederiksen enhver snak om, at hun har gjort noget, der bør føre til en rigsretssag:

- Jeg mener ikke, at der er grundlag for en rigsretssag i det her spørgsmål. Jeg har jo igennem forløbet sagt, at jeg som landets statsminister ikke har været bekendt med at der ikke var den hjemmel, som der skulle have været, sagde Mette Frederiksen.

Det er ikke op til Minkkommissionen at komme med en retlig vurdering af, om ministre har handlet med "forsæt" eller "groft uagtsomt", da det ikke er op til den at lave retlige vurderinger.

I stedet er det op til Folketinget at drage eventuelle konsekvenser.

Kommissionen skriver i sin beretning blandt andet, at Statsministeriet "indtog en overordnet og styrende rolle i den forcerede proces", som førte til et pressemøde 4. november 2020, hvor regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen udtalte, at alle landets mink skulle aflives.

- Samlet er det kommissionens vurdering, at Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndigheder i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020, står der ifølge Jyllands-Posten og andre medier.

Selv om Statsministeriet får hård kritik, får Fødevareministeriet endnu hårdere kritik i beretningen. Formelt hørte mink under Fødevareministeriet.

Også Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, får heftig kritik for sin ageren i sagen.

 

Opdateres...

Emneord

minkkommissionen , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle