Myndigheder frygter smittebombe: Storproducent af kalkuner sat under overvågning

Storproducent af slagtekalkuner i Danmark er nu ramt af udbrud af fugleinfluenza på to ud af ni farme. Fødevarestyrelsen holder derfor ekstra godt øje med farmene.

Otte danske kalkunfarme er sat under offentlig tilsyn af Fødevarestyrelsen.

Det sker, fordi to ud af de otte farme, der tidligere har været ejet af bryggeriet Harboe, har været smittet med fugleinfluenza.

De otte farme er nu alle ejet af samme selskab, APM Danmark A/S, der står for langt størstedelen af den forholdsvis begrænsede kalkunproduktion i Danmark. I alt har APM Danmark ni farme med plads til at opdrætte 274.000 kalkuner årligt.

Sidste lørdag blev den første af de ni farme fundet smittet. Det var øget dødelighed blandt dyrene, som vakte bekymring på farmen, der ligger ved Lundby ved Skælskør i Vestsjælland. På farmen var lige under 40.000 kalkuner. 

I første omgang blev kun 4.000 kalkuner fra ét af de ti huse på farmen aflivet. Få dage efter havde smitten spredt sig til de øvrige huse og samtlige dyr blev slået ned.

"Da det blev kendt i lørdags, at den første farm var smittet, besluttede man samtidig også, at der skulle være en intensiveret overvågning af de andre besætninger. Det er helt almindelig praksis, at vi undersøger, om der er nære kontakter til en smittet bedrift og sætter eventuelle andre bedrifter under offentligt tilsyn, som det hedder", forklarer Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen og fortsætter:

"I det her tilfælde var der personalesammenfald mellem farmene, og derfor kunne vi ikke være hundrede procent sikre på, at der ikke ville ske yderligere smitteoverførsel til de andre besætninger".

Bekymret for yderligere smitte

Den frygt blev bekræftet onsdag aften, da endnu en af selskabets farme, der ligger knap to kilometer fra den første, også testet positiv for fugleinfluenza. Her var 24.000 kalkuner.

Det var dog ikke kendt viden, da Tim Petersen delte sin bekymring onsdag eftermiddag.

"Ja, vi er reelt bekymrede. Det er derfor, vi gør så meget vi overhovedet kan for at begrænse smittespredningen. Nu har smitten vist, at den kan flytte fra hus til hus, og derfor er vi også opmærksomme på, om der sker spredning til de andre ejendomme".

Den øgede overvågning af de øvrige syv besætninger betyder, at alle kalkuner, der er døde af den ene eller anden årsag, bliver testet med svaberprøver for at undersøge, om det er fugleinfluenza, der er synderen. 


Selskabet har ni danske kalkunfarme, hvoraf de syv ligger på syd- og vestsjællnd, én på Lolland og én i Nordjylland. Den nordjyske farm er ikke mistænkt for smitte, hvorfor den ikke er sat under offentligt tilsyn.
Kort: Google

Tidligere ejet af bryggeri

Farmene er tidligere ejet af bryggeriet Harboe. Bryggeriet stoppede dog produktionen på sit kalkunslagteri i 2004, og siden har et tyskejet fødevareselskab først lejet sig ind og siden overtaget driften af de ni farme, der var tilknyttet kalkunslagteriet.

Der findes ikke længere et reelt kalkunslagteri i Danmark, hvorfor fjerkræet i de fleste tilfælde skal fragtes til netop Tyskland, hvor kalkun-branchen er større.

APM Danmark A/S, der nu ejer de ni farme, nåede i regnskabsåret 2019/2020 en bundlinje på lige over 1,5 mio. i plus.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de tyskere ejere af selskabet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle