Store udfordringer med vand

Vand var et tema, der gik igen på generalforsamlingen i Østjysk Landboforening 16. marts.

»Vi oplever oversvømmelser og forsumpede arealer som følge af store nedbørsmængder, men også på grund af vandløbenes manglede evne til at føre vand væk,« sagde formanden, Henrik Nielsen.

»Det har givet mange lodsejerhenvendelser fra frustrerede landmænd, og vi samarbejder med kommunerne om de udfordringer. Vi har en god dialog om at få problemerne løst, og vi oplever, at der arbejdes på at gøre det bedre. Det er jo helt naturligt, at vandløb skal renses op og holdes ved lige,« sagde formanden.

Henrik Nielsen omtalte også landbrugspakken og sagde, at ingen behøver frygte, at den vil skade grundvand og havmiljø.

»Vi har drikkevand af høj kvalitet, og det skal vi fortsat have. Efter landbrugspakken blev stemt på plads, har der været ivrig debat om miljøet. Der har kørt historier om, at vores grundvand er fyldt med gift. Sandheden er, at de ganske få fund i vandværkerne, der overskrider grænseværdierne, typisk er midler, der er forbudt i dag og som aldrig har været anvendt på landbrugsjorden. Vi er langt fra grænseværdierne, både når det gælder pesticider og nitrat, og det vil landbrugspakken ikke ændre ved,« sagde Henrik Nielsen. Formanden omtalte også den økonomiske krise:

»Vi bliver nødt til at få et bedre afkast på vores investeringer, ellers er det bedre at undgå investeringer. Alt for mange penge er forsvundet ud af landbruget, fordi mange ældre landmænd solgte til en pris, som jorden ikke kunne forrente. Der skrues op for bidragssatserne, og den øgede likviditet, vi har brug for, bliver til en høj bankrente. Det kunne hjælpe, hvis staten stillede sikkerhed for noget af gælden.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle