Formand for landboforening: Kompetence-diversitet styrker bestyrelser

'Ordet er Frit' skrives af et udvalgt panel. Det skrevne er udtryk for skribentens egen holdning.

Af Anders Mortensen, formand i LASJ (sammenslutning mellem Odsherreds Landboforening og Sjællandske Familielandbrug)

En moderne bestyrelse skal kunne favne kompetencemæssigt bredt for at løfte sit ansvar og bidrage konstruktive til landbrugets mangeartede opgaver, såvel i stald som på mark, men også i vores landbrugsforeninger, dyrskuer med videre.

Med det pres, som vi i disse år oplever i landbrugssektoren, har det aldrig været mere vigtigt med en professionel og kompetencemæssig bred tilgang til udfordringer og løsninger.

Vi skal ikke fylde stolene i bestyrelseslokalet med 10 ens kompetencer. Vi ser stadigvæk ofte, at bestyrelser indenfor landbruget ofte består af midaldrende mænd, som primært sidder på posterne på grund af direkte/indirekte ejerskab fremfor på baggrund af deres kompetencer. Det kan og skal vi gøre bedre!

Det glædende mig at se L&F 2.0 blive konstrueret således, at der blev gjort plads til 2 udefrakommende kompetence-medlemmer i forretningsudvalget, så viften af kompetencer kan styrkes. Jeg tror, at vi med fornuft fremover i lang højere grad end tidligere bør åbne op for nye kompetencer og erfaringer i vores bestyrelser, for at sikre at vi er i trit med det omkringliggende samfund og fortsat kan være relevante i den generelle samfundsudvikling.

En SWOT – et simpelt og effektivt analyseredskab til at danne sig et overblik over virksomheds/organisationens strategiske position - kan validere om man har de rette kompetencer ombord til at lede virksomheden/foreningen fremad mod de fastlagte mål.

SWOT burde være et fast punkt i bestyrelsesarbejdet mindst hvert andet år, og SWOT-analysen kunne blandt andet give indspark til hvilke kompetencer, der var behov for fremover i bestyrelsen. Derefter kunne man afklare, om de ønskede kompetencer var til stede i den nuværende bestyrelsessammensætning, eller om det gav anledning til at søge efter nye kompetencer til bestyrelsen.

Jeg bliver bekymret for landbrugets fremtid, når nyudnævnte organisations-formænd udtaler ”jeg vil ikke forandre noget”. I min optik viser den typer udtalelser en mangel på forståelse af det faktum, at det omkringliggende samfund forandrer sig hurtigere end nogensinde, og hvis vi som landbrugsorganisation skal undgå at sakke bagud, skal vi med samme hastighed som resten af samfundet udvikle organisation for til stadighed af være samfundsmæssig relevant, have fokus på den grønne omstilling, økonomi med videre. Vi kan/skal ikke sætte autopiloten på i bestyrelseslokalet, vi skal sikre ”kant” og kompetencer i ethvert fora for fortsat at være en relevant medspiller i samfundet og bidrage med stærke aftryk.

Vi skal ikke være bange for forskellighed på køn, alder, nationalitet, etnicitet eller kompetencer. Jo større diversitet, jo mere bredspektret sammensætningen af bestyrelsen, jo større viden bliver der samlet omkring bestyrelsesbordet til at varetage ejernes interesser.

Vi ser diversiteten i sammensætningen i de danske virksomheder, også i landbruget; lad os få bestyrelser, der afspejler dette.

Jeg har selv deltaget i flere typer kompetenceforløb for bestyrelser. Min viden derfra, sammen med min baggrund som ingeniør og virksomhedsleder i en IT-virksomhed, danner hver dag baggrund for overvejelser og refleksioner, og har endelige betydning når beslutningerne i et bestyrelseslokale skal træffes – dette til trods for at også jeg falder indenfor rammen af midaldrende mænd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle