Nu slået fast: Kina er stort marked for økologien

Danmark er fortsat verdensmestre i økologi, mens Kina med en fremgang på imponerende 25 pct. har verdens fjerde største økologimarked. Det viser nye, globale øko-tal. Den store stigning viser nødvendigheden af at holde fokus på det kinesiske marked, mener Landbrug & Fødevarer.

Kina er nu det fjerde største marked for økologi på verdensplan. I 2016 blev der handlet økologi for hele 44 milliarder danske kroner. Det er en stigning på 25 pct. i forhold til året før. Det viser nye tal fra den internationale rapport ’The World of Organic Agriculture’, der netop er blevet offentliggjort på dette års BioFach i Nürnberg i Tyskland.

Kirsten Lund Jensen, der er økologichef hos Landbrug & Fødevarer, siger i en pressemeddelelse:

"Tallene viser med al tydelighed, at det fortsat er nødvendigt med fokus på økologieksport til Kina, da det er et marked i voldsomt vækst. Flere af vores store virksomheder har da også allerede godt gang i eksporten derud. Vi skal dog ikke glemme nærmarkederne Tyskland og Frankrig, som hhv. er det næststørste og tredjestørste økologimarked i verden".

Rapporten, der bliver udgivet af Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) og IFOAM – Organics International, viser også, at USA er det suverænt største øko-marked i verden med en omsætning på 290 milliarder danske kroner i 2016. Og at det samlede økologiske fødevaresalg steg med omkring ti pct. i 2016 til omkring 600 milliarder danske kroner.

Danmark fortsat verdensmestre

Tallene viser også, at Schweiz fortsat har det største forbrug af økologi i detailsalget omregnet i kroner og ører pr. person. Det er de dyre fødevarer i ikke-EU landet Schweiz, der er stærkt medvirkende til det, fordi øko-markedsandelen i detailhandlen kun var 8,4 pct., hvilket er lavere end den danske.

"Så der er stadig god grund til at glæde sig herhjemme, for Danmark er fortsat det land i verden, der har den største økologiske markedsandel. Tallene viser, at den i 2016 var på hele 9,7 pct.", siger Kirsten Lund Jensen og fortsætter:

"Hos Landbrug & Fødevarer forventer vi, at den danske markedsandel er steget til omkring 10,4 pct. i 2017, fordi vi forventer et øget salg i detailhandlen på 13-15 pct".

Verdens største økologiske areal

Tallene i den nye rapport viser også, at det samlede økologiske areal verden over steg med 15 pct. i 2016 til i alt 57,8 millioner ha. Det er et areal, som svarer til mere end 20 gange Danmarks samlede landbrugsareal.

"Det er en udvikling, der viser, at økologisk produktion har et enormt potentiale. I Landbrug & Fødevarer forventer vi, at 15 pct. af dansk landbrugsareal drives økologisk i 2020, og vi har skarpt fokus på, at danske landmænd og virksomheder skal være i front markedsmæssigt og fagligt. Med den udvikling vi ser, er det helt afgørende, at dansk økologi også i fremtiden kan klare sig godt i konkurrencen på et globalt marked, hvor der er rigtig mange dygtige spillere", siger Kirsten Lund Jensen.

Derfor glæder det også Landbrug & Fødevarer, at mere end 40 danske økologivirksomheder lige nu deltager i et eksportfremstød på BioFach i Nürnberg i Tyskland sammen med Økologisk Landsforening og eksportnetværket Bio Aus Dänemark. I maj måned arrangerer Landbrug & Fødevarer et lignende eksportfremstød i forhold til det kinesiske marked, når erhvervsorganisationen sammen med flere store, økologiske virksomheder som fx Arla, Dairy 1888, Gasa Odense og Thise deltager på BioFach China i Shanghai.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle