Ny analyse: Hver tredje landmand har en sårbar økonomi

Jyske svine- og mælkeproducenter er overrepræsenteret i analyse af økonomien på heltidsbedrifter. 

1.853 heltidslandmænd er i den situation, at deres økonomi må betegnes som uholdbar. Det svarer til hver femte landmand, der er karakteriseret ved høj gæld, svag likviditet og ringe effektivitet.

Hver tredje landmand har en sårbar økonomi, mens halvdelen af alle landbrug er tilpas robuste.

Det viser en analyse fra Seges på baggrund af de endelige driftsresultater for 2017.

Den økonomiske sårbarhed er også ulige fordelt over landet. Hårdest ramt er jyske landmænd. Det skyldes først og fremmest, at det er her, den store husdyrproduktion findes. Netop kombinationen af tørke, lave priser og svinepest har derfor ramt jyderne ekstra hårdt.

"Men selv om vi har karakteriseret de ca. 1.800 bedrifter som værende i en uholdbar økonomi, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at de ikke kan overleve. Men det kræver, at der findes en løsning for dem", siger erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser fra Seges.

Forskellige løsninger

Kigger man nærmere på gruppen af landmænd med en uholdbar økonomi, så er hver tredje sådan set effektiv nok og kan overleve, hvis der bliver sat ind med en turnaround af virksomheden. 

Anderledes forholder det sig for den større gruppe, der omfatter to ud af tre sårbare eller omkring i alt 1.300 landmænd med lav effektivitet. Her er løsningen sandsynligvis et ejerskifte. Enten på almindelige markedsvilkår eller worst case i form af en konkurs, som alle reelt helst vil undgå. 

"Hovedparten vil uden dramatik blive ejerskiftet på almindelige markedsvilkår i de kommende år som følge af strukturudviklingen", siger Klaus Kaiser.

At det især er svineproducenter, der er hårdt ramt, skyldes en giftig blanding. Hele svinesektoren er tynget af lave priser, overproduktion, tørke og frygten at for svinepesten skal brede sig til Tyskland.

På regionalt plan afspejler tallene i høj grad fordelingen af produktionen på de forskellige driftsgrene kvæg, svin og planter.

Nord-, Midtøst- og Sydjylland har flest problematiske bedrifter. Først og fremmest på grund af overrepræsentation af svineproducenter. Nogenlunde gennemsnitlige er bedrifterne i Midtvestjylland og på Fyn.

Sjælland klarer sig bedst af den simple grund, at planteavlerene er overrepræsenteret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle