Nye øko-regler på vej i EU: Ingen kan være mere tilfredse end Danmark

Der er nye regler på vej for økologiske høns i EU. Både kravene til bedriftstørrelse, udearel og etager ser fornuftige ude, mener da danske fjerkræavlere.

Selvom økologiske ægproducenter synes, at det har været op ad bakke de senere år, så er der grund til at glæde sig over de nye økoregler for fjerkræproduktionen.

Der er nemlig en række nye regler for hold af økologiske høns på vej i EU, og her har Danmark spillet en rolle i udformningen.

”Det er snart mange år siden, at vi begyndte at kridte banen op med de ønsker, vi havde til EU-reglerne for økologisk fjerkræ. Og jeg vil gerne slå fast, at de nye regler, som vi har været med til at sikre, ser fornuftige ud. Der er næppe et medlemsland, der kan være mere tilfreds end Danmark. Der har ellers været en del at kæmpe imod undervejs,” sagde næstformand for L&F Fjerkræ Jens Skovgaard-Jensen på Fjerkrækongressen i Vingsted Centret onsdag eftermiddag.

”Når jeg siger, at det er os, der har sikret det, så mener jeg det. Landbrug & Fødevarer har brugt rigtig mange ressourcer på at formulere krav og ønsker både for os og for vores allierede i EU”. 

”Vi er et lille medlemsland, men vi har, måske netop af den grund, et stort og effektivt netværk. Vi har blandt andre Lone Andersen siddende som formand i økologiudvalget i EUs største landbrugsorganisation. Og vi har Jørgen Nyberg Larsen som generalsekretær for den europæiske brancheorganisation for ægpakkerier og producenter”, uddyber han.

”Vi har repræsenteret begge organisationer overfor EU-Kommissionen og i parlamentet. Vi har et tæt og godt samarbejde med de danske myndigheder, og vores netværk i lobbykredse er uvurderligt. Dét har givet os de gode resultater”, sagde Jens Skovgaard-Jensen.

Det ventes, at de nye regler bliver stemt igennem 3. marts, og kommer til at gælde fra 1. januar 2021.
Gennem forhandlingerne har L&F Fjekræ blandt andet sikret: 

  •  At der ikke generelt sættes størrelsesbegrænsninger på de økologiske fjerkræbedrifter, og at længden på udearealer ikke bliver halveret. Derudover har L&F Fjerkræ sikret, at arealet i en veranda stadig kan tælle med som nytteareal. Det betyder, at danske producenter undgår reduktion i flokstørrelsen. 
  • At der stadig kan anvendes etagesystemer i den økologiske produktion. 
  • At det stort set er de danske regler for den økologiske hønnikeproduktion, der nu bliver til EU-regler, og det betyder at den danske produktion kan fortsætte uden store tilpasninger, for eksempel uden en fordobling af udearealet. 
  • At æggene ikke skal tilbageholdes 48 timer, efter hønerne er blevet vaccineret. Der arbejdes stadig målrettet på, at få behandlinger med parasitmidler undtaget på samme måde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle