Omfattende regler kan kvæle GMO-drømme

Viceformand i L&F ser store perspektiver i GMO, som Etisk Råd for nyligt var ude og anbefale. Omfattende godkendelsessystem kan dog spænde ben.

Ifølge Etisk Råd vil den nye CRISPR-teknik til forædling gøre det så fordelagtigt at dyrke GMO-afgrøder, at det vil være uetisk at lade være.

Men de meget omfattende krav til afprøvning af GMO-sorter, kan sætte en stopper for det, hvis de ikke ændres, mener viceformand Thor G. Kofoed, der ellers ser store perspektiver i GMO.

Landbrugsavisen.dk har stillet viceformanden fem skarpe:

Er det godt for dansk landbrug, at Etisk Råd bakker op om GMO?

"Ja, jeg hæfter mig ved, at Etisk Råd siger, at det er uetisk ikke at bruge den nyeste viden til forædling. Det er jeg fuldstændig enig i. Det er også den dagsorden, vi forsøger at køre i gang på europæisk plan. Vi har arbejdet på at få præciseret GMO-direktivet, da Crispr Cas ikke nødvendigvis er en traditionel GMO".

Vil det være godt for landbrugets image?

"Udfordringen er, om forædlerne er klar til at lave det, som landbruget har behov for. Forædlerne af GMO-sorter er jo ikke i gang med at udvikle sorter, der er mere tørkeresistente eller sygdoms- og skadedyrsresistente".

"De har udviklet sorter, der er resistente over for den kemi, de selv har lavet. De har flyttet gener fra en plante til en anden, og det er det, forbrugerne ikke kan lide. Men GMO er ikke bare GMO. Med Crispr-teknikken flytter man ikke gener, men ændrer kun i de gener, der allerede er. Med en europæisk vinkel på det tror jeg, at forbrugerne er med på det".

Hvad er en europæisk vinkel?

"De skal bruge Crispr-teknikken til at skabe større svamperesistens, til at gøre planterne bedre til at samle kvælstof op i jorden, bedre til at fange solen, så der bliver mere fotosyntese og højere udbytter. Det vil være godt for miljø og klima, og det vil være godt for landbruget med alternativer til pesticider, for der bliver færre og færre, og de, der er, bliver resistente".

"Jeg tror, at Crispr-teknikkens muligheder er det nye aspekt, der kan føre til accept. Den gør, hvad naturen kan i forvejen, bare hurtigere".

Er godkendelse af GMO’er ikke meget dyr?

"Skal man have hele det store afprøvningscirkus som med traditionel GMO til at køre, vil det kun gavne fire store forædlere i verden. Få har råd til det. Så jeg håber, vi kan lave en undtagelse, så man afprøver nye sorter på deres egenskaber, ikke på hvilken teknik, der er brugt. Så kan mange være med. Selvfølgelig skal der være sporbarhed".

Hvad mener du konkret, man skal gøre?

"Jeg mener, vi skal tilpasse lovgivningen, så forædlerne får lov at bruge de nye teknikker hurtigst muligt, samtidig med at der er accept i befolkningen". 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle