Overraskende kvartalsrapport fra USA sender afgrødepriserne op

USDA's kvartalsrapport viser, at afgrødelagrene over en bred kam er mindre end ventet. Det sendte i går afgrødepriserne op.

USDA har her til aften sendt deres kvartalsrapport på gaden, med en opgørelse af de amerikanske afgrødelagre.

Rapporten er prispositiv over hele linjen, og sender markedet markant op! Nedenfor følger rapportens hovedtal. Det skriver Jyske Markets.

Hvedelagrene er opgjort til 2,159 mia bushels, hvilket er lavere en analytikernes estimat på 2,234 mia. bushels og 8 procent lavere end for et år siden.

Forbruget har de første tre måneder af sæsonen (juni-august) udviklet sig positivt, og er opgjort til 695 mio. bushels, en stigning på 4 procent i forhold til sidste år.

En del af årsagsforklaringen på de lavere lagre findes i en lille nedrevidering af høsten. Den totale hvedeproduktion er opgjort til 1,826 mia. bushels kun marginalt lavere end ventet på 1,837 mia. bushels. Faldet skyldes ene og alene lavere vinterhvedeproduktion på 1,171 mia. bushels mod ventet 1,196 mia. bushels, hvorimod vår- og durumhvede overrasker positivt på produktionen. 

Majs

For den amerikanske majs’ vedkommende er lagrene opgjort til 1,995 mia. bushels, mod ventet 2,274 mia. bushels. En markant afvigelse på over 12 procent, og 10 procent lavere end for et år siden.

På trods af Covid-19 og lave energipriser er majsforbruget opretholdt på et stabilt niveau, og er marginalt højere sammenlignet med de første tre måneder af sæsonen sidste år. Hvad yderligere vægter positivt for majsprisen er, at produktionen for 2019 justeret op med 2,67 mio. bushels, men dette udmønter sig altså ikke på lagrene. 

Sojabønner

For sojabønner fortsætter tendensen. Lagrene primo måneden er opgjort til 523 mio. bushels, mod ventet 577 mio. bushels – en afvigelse på godt 9 procent, og et markant fald på året med 42 procent.

Især synes de amerikanske landmænd at have udnyttet de stigende priser til at reducere lagrene, der er 47 procent lavere end sidste år, mens lagrene uden for landbruget er reduceret med 41 procent. Det totale forbrug fra juni-august er opgjort til 858 mio. bushels, der er 2 procent lavere end sidste år.

Kæmpe overraskelse

Rapporten er en kæmpe overraskelse, og kritikken lyder at forrige kvartal’s opgørelse har baseret sig på ændrede og/eller fejlbehæftede/forældede data.

Mest af alt fordi forbruget ikke afviger betydeligt fra sidste år, og det er en overraskende faktor, som trækker lagrene lavere over en bred kam. Ikke mindst prispositiv fordi udestående salg af majs og sojabønner i øjeblikket er store grundet stærk kinesisk efterspørgsel, som først vil smitte af på tallene i senere rapporter, når varerne er udskibet.

Forudsat uændrede produktionsestimater, vil det sætte de estimerede amerikanske slutlagre for sæsonen under pres. Derfor er det store spørgsmål for majs og sojabønner nu, om udbytterne for den igangværende høst falder ud til den positive side, og derved kan opveje noget af de kommende måneders øget træk fra eksporten.

Samtidig er der en selvforstærkende effekt i rapporten, idet tallene er ’bullish’ på tværs både hvede, majs og sojabønner. 

Prisstigninger

Chicago hvede handler 5 procent højere, majs 4 procent højere. Henholdvis sojabønner og skrå handler 3,3 procent og 4 procent højere. Såvel møllehveden som rapsfrøene blev supporteret af prisstigningerne og lukkede 2,5-2,75 procent og 1 procent højere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle