Patenter på planter til afstemning: "Det skal ikke være muligt"

Torsdag skal Europa-Parlamentet stemme om, hvorvidt det skal være tilladt at tage patent på planteforædling. EU-parlamentariker forventer bred enighed om at bremse patenterne.

Skal store selskaber kunne søge patenter på gener?

Nej, mener EU-parlamentariker og landmand Asger Christensen (V), der sammen med resten parlamentet torsdag skal tage stemme om at anmode kommissionen om at bremse patenterne.

Debatten blussede op i 2016, hvor bryggerigiganterne Carlsberg og Heineken fik godkendt tre patenter på byg hos det europæiske patentkontor (EPO).

frygter monopoler

Asger Christensen frygter, at eksempelvis store multinationale selskaber vil sidde på patenterne på forædlede planter, som f.eks. Monsanto har med GMO-afgrøder.

"Jeg er bange for, at hvis vi giver de her tilladelser, så er det monopoler, der kommer til at sidde på hele genområdet. Jeg vil ikke være traktorfører for Monsanto", siger han og tilføjer:

"Jeg synes grundlæggende ikke, at det skal være muligt at tage patent på biologiske processer".

I EU's landbrugsudvalg, hvor Asger Christensen sidder med, er der bred enighed om at stemme imod patenterne, og at resten af parlamentet vil følge med, lyder forventningen fra landmanden.

håber på bredt flertal

Næstformand i Landbrug & Fødevarer Thor Gunnar Kofoed kalder det fantastisk, at parlamentet tager sagen op og håber på et stort flertal mod patenterne.

"Det vil være et vink med en vognstang til EPO om, at vi ikke ønsker et patentsystem for dyr og planter i Europa, så det håber jeg, vi ser", siger næstformanden og tilføjer:

"Patentkontoret EPO er en privat virksomhed, der med juridiske spidsfindigheder forsøger at gøre det muligt at lave de her patenter, men reglerne siger klart, at dyr og planter er undtaget".

vil holde fast i effektivt system

Thor Gunnar Kofoed er, ligesom Asger Christensen, bekymret for konsekvenserne, hvis det bliver muligt at få patent på nøglesekvenser i en plante.

"På den måde blokerer man for alle andre forædlere, og vi vil få et system, hvor der kun er to-tre store spillere, der vil drive forædlingen efter deres interesser. I værste fald kan det betyde, at det kun er de store dyrkningsområder, der vil være i fokus", siger han.

Næstformanden mener, det er vigtigt at holde fast i det effektive "royaltysystem" med mange forædlere, som findes i Europa.

Han henviser til, at der i Europa er flere hundrede forædlere, men kun ganske få i eksempelvis USA.

Afstemningen foregår torsdag i plenarsalen i Strasbourg.

Faktaboks

Europa-Parlamentet skal stemme om en såkaldt motion for resolution, som kan oversættes til, at parlamentet giver kommissionen et forslag til beslutning. 

 

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle