Regering åbner for fem nye naturnationalparker og tre nye nationalparker

Ny, samlet lov om natur og biodiversitet skal fastsætte mål og virkemidler for et grønnere Danmark. Det fremgår af regeringsgrundlaget, hvor der lægges op til at øge antallet af både naturnationalparker og nationalparker.

Regeringen vil indføre en ny, samlet lov om natur og biodiversitet med mål og virkemidler for 'et grønnere Danmark'.

Der fremgår af regeringsgrundlaget for den nye SVM-regering.

Her kan man også læse, at der i de kommende år kan udpeges op til fem ekstra naturnationalparker i Danmark  - det vil sige i alt op til 20. 

Desuden åbnes der for, at der etableres op til tre nye nationalparker – det vil sige op til otte i alt.

Naturnationalparker

Af regeringsgrundlaget fremgår konkret, at 15 allerede besluttede naturnationalparker skal gennemføres, og at der yderligere kan udpeges op til fem områder, hvor der kan etableres naturnationalparker. 

Det fremgår desuden, at den omdiskuterede dispensationsmulighed fra dyrevelfærdsloven i naturnationalparker skal evalueres, og at dyrevelfærden skal sikres i naturnationalparkerne. 

Det lokale ejerskab skal desuden styrkes ved, at man etablerer lokale bestyrelser efter inspiration fra organiseringen af de fem nationalparker.

Åmosen kandidat

Desuden ’kan’ der arbejdes på, at der kan udpeges op til tre nye nationalparker (det er noget andet end naturnationalparker) for at skabe store, sammenhængende naturområder, hvor naturen får prioritet.

Blandt de kommende kandidater til nye nationalparker nye nævnes eksplicit Åmosen på Vestsjælland

De fem, der allerede eksisterer, er Nationalpark Thy, Nationalpark Mols Bjerge, Nationalpark Vadehavet, Nationalpark Skjoldungernes Land og Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

L&F: Statslige arealer

I Landbrug & Fødevarer hæfter viceformand Lone Andersen sig ved, som positivt, at der fortsat vil være tale om statslige arealer, når der udpeges nye naturnationalparker, og at der desuden lægges op til at styrke den lokale indflydelse og inddragelse ved at etablere lokale bestyrelser for naturnationalparkerne  i stil med bestyrelserne for nationalparkerne.

-    Lokal inddragelse er noget, vi har lagt meget vægt på fra Landbrug & Fødevarer - det er positivt, at man har lyttet til vores kritik af manglende lokal inddragelse, siger Lone Andersen.

Hun er også tilfreds med formuleringerne om at sikre dyrevelfærden i naturnationalparkerne.

- Det har været genstand for intens debat og det giver rigtig god mening, at man kigger det efter i sømmene og ser, om det skal gøres på en anden måde.

Lov om natur og biodiversitet

Regeringen vil også indføre en ny, samlet lov for natur og biodiversitet, hvor der fastsættes mål og virkemidler ’for et grønnere Danmark’.

Målet er at bidrage til EU's biodiversitetsstrategi for 2030, som har som mål, at 30 pct. af EU's areal skal være beskyttet natur – og 10 procent strengt beskyttet natur.

I Landbrug & Fødevarer kommer forslaget ifølge viceformand Lone Andersen ikke som en overraskelse – det afgørende bliver, hvilke målsætninger, der kommer til at indgå i en ny lov, siger hun.

Det koster penge

- Noget af det, der bliver centralt for os i forbindelse med målsætninger for natur og biodiversitet er, at der bliver afsat ressourcer til at realisere de mål, der vedtages. Det koster penge at forvalte og etablere natur - hvis man ikke prioriterer indsatsen politisk og økonomisk, bliver det svært at nå i mål - så gør det ingen forskel, at man indfører en lov med bindende mål, siger Lone Andersen,

Hun understreger, at EU's målsætning om beskyttet natur på 30 procent af arealet ikke er en målsætning på nationalt niveau men for det samlede EU.

Samtænkes med landbrug

Lone Andersen hæfter sig desuden ved, at det fremgår af regeringsgrundlaget, at de målsætninger og virkemidler, der skal udarbejdes inden for natur og biodiversitet, skal samtænkes og udarbejdes med hensyn den samlede arealanvendelse - herunder sameksistens med landbrug og udbygning med vedvarende energi.

-   For os er det vigtigt – som det heldigvis også fremgår af regeringsgrundaget, hvor man specifikt nævner landbruget, at der skal være sameksistens med landbruget.

Magnus Heunicke, tidligere socialdemokratisk sundhedsminister, er ny miljøminister i SVM-regeringen.

Ny fødevareminister er Jacob Jensen (V).

Emneord

politik

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle