Renten på vej op - men næppe før 2018-19

Vores langsigtede teoretiske konjunkturmodel er igen gået ind i den bedste periode.

Af Jens Schjerning, cheføkonom, Agrocura.

Det sker sjældent, at trenden pludselig vender. Derved kan vi i et til to år igen opleve stigende vækstrater, og en recession på denne side af 2020 er næsten usandsynlig. Derved kommer Europa med stor sandsynlighed også til at hæve renten, hvilket starter sent inde i år 2018 eller evt. først i 2019. Efter vores mening er det alt for sent til at bremse bobler på aktier og ejendomsmarkedet. Det er upopulært at bremse en positiv udvikling, hvilket tilbagetrækning af opstramning af realkreditlån til København og Aarhus var et eksempel herpå.

Aktieboble punkterer sent i rentestigningerne

Aktierne sætter nye rekorder i denne tid. Vi har fortsat den tredjestørste værdisætning i 150 år, og aktiemarkedet handler værdimæssigt klart over toppen fra 2008. Det er kun i 1929 og IT-boblen i 1999, der var været mere ekstrem. Aktierne vil fortsætte deres stigninger, selvom renten stiger. Det er først de sidste rentestigninger, der ændrer trenden på aktierne. I grafen ses henholdsvis styringsrenten fra USA og Europa sammenholdt med det store aktieindeks i USA, SP500. Forud for aktieboblen i 1999 og 2008 steg renterne både i USA og Europa i flere år. Forestil jer lige, at den europæiske centralbank ECB først i slutningen af 2018 starter med at hæve renten, og der derfra skal gå et til to år, før aktierne topper, hvilken ekstrem situation det vil være. Det bliver formentligt største værdisætning af virksomheder nogensinde, en giga boble.

Brandmand mister livet i ulykke ved markbrand 20. juli · 07:21

Behold variable lån

Vi har tidligere givet udtryk for, at vi skulle i fast rente, når vi historisk rammer en rentebund, og USA og Europa begynder at hæve renten, samt at der er positiv momentum i væksten. Vi har ændret holdning, for når vi ser på, hvad vi er i færd med én gang til, måske vildere end 2008, er det umuligt for os at se, at renten kan komme meget op de næste mange år. Det ender med en ny stor krise om ca. to til tre år, hvorpå renten igen skal smides i hullet. Derfor holder vi fast i likviditet med den store mængde variable lån, landbrugsvirksomhederne har. Det er selvfølgelig tilladt at tage lidt fast rente i realkredit og forsøge at score en skattefri kursgevinst, såfremt virksomheden har skatteevne og likviditet hertil.

Forbered dine finansieringskilder

Der er p.t. intet i rentemarkedet, der indikerer en rentestigning endnu. Men på oktober-rentemødet i ECB vil de formentligt komme med, hvorledes de får deres månedlige 60 mia. euro opkøbsprogram reduceret frem mod sommer 2018. Den første indikation fra banken på strammere pengepolitik vil omgående ændre forventningerne. Når det bliver synligt for alle, specielt landbrugsvirksomhedernes finansieringskilder, kommer der stigende krav til, hvorledes du takler de højere renter. Første øvelse kunne være at indarbejde større renteudgifter i slutningen af 2018-budgettet og 2019. Det vil være super, hvis du oparbejder et finansielt beredskab, således at realkredit og banken føler sig så trygge, at du beholder dine variable lån. Om nødvendigt kan det være, at du skal tage lidt F5 lån (tæller i finansieringsverdenen som ”fast rente”), selvom vi er modstandere heraf. Det mest trælse er, at du bliver presset til mere fast rente, når vi først er et stykke inde i rentestigningerne.

Swaps forbudt område

Swaps er ikke en løsning på ovenstående, men øger risikoen. Hvis vi tager fejl af renteudviklingen, får vi lynhurtig en negativ markedsværdi. Du kan ikke lave en renteafdækning i banken via renteswap på dine realkredit lån. Du laver således forretninger i to institutter, som senere kan konflikte. Forstil dig også lige, hvad der sker i næste krise, hvis ECB kun får hævet renten til 1 pct. Når stormvejret indtræffer, kan de kun sætte renten ned fire gange af 0,25 pct. Men hvad hvis de smider renten i minus 2 til 3 pct.?... Så giver renteswappen en sikker fast stigende rente, idet du kommer til at betale en stigende negativ variabel rente. De, som fortsat har gamle renteswaps, kan komme ud af dem i ca. 2019 med mindre tab. Det kan være, at din swap i dag skal flyttes ud i privatregi for derigennem at optimere skatten. Du er velkommen til at kontakte os for spørgsmål som overstående!

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu

Sponsoreret artikler