S og SF kræver resistens blandt dødelige svampe undersøgt

Miljø- og fødevareministeren og sundhedsministeren hives i samråd om resistens blandt dødelige svampe.

Socialdemokratiet og SF vil til bunds i problemerne med, at en dødelig svampeinfektion udvikler resistens og dermed bliver vanskelig at behandle.

Derfor kalder partierne nu miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om sagen.

"Vi har politisk behov for at komme til bunds i, om sprøjtegift brugt i landbruget er årsagen til resistens, så vi kan handle på problemet", siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

Han kræver desuden en undersøgelse, som skal afdække, hvor stort problemet er med resistente svampe i Danmark, og hvor resistensen stammer fra.

DR beretter søndag, at en lungeinfektion forårsaget af en skimmelsvamp i nogle tilfælde er begyndt at udvikle resistens mod den medicin, der plejer at være den bedste behandling med færrest bivirkninger for patienten.

Statens Serum Institut har de senere år konstateret flere dødsfald på grund af resistente svampeinfektioner.

Ifølge DR frygter forskere og læger, at resistensen er opstået, fordi azoler også bruges som middel mod svamp i industrien og landbruget. Azoler bruges blandt andet i septoria-bekæmpelsen.

"Det er uhyggeligt, når resistente svampe i landbruget flytter ind på sygehusene og betyder, at alvorligt syge mennesker, ikke kan få den rette behandling".

"Vi bør se på, om de azoler der også bruges medicinsk bør udfases i landbruget og forbrugerprodukter", lyder det fra miljøordfører Trine Torp (SF) i en skriftligt kommentar.

Hun peger desuden på, at hospitalerne bør overveje, om der skal undersøges for resistens på et langt tidligere tidspunkt.

L&F: Ingen dokumentation

Landbrug & Fødevarer understreger, at der ikke er endegyldigt bevis for, at resistens opstår på grund af landbruget.

L&F havde fredag inden udsendelsen udsendt et nyhedsbrev, hvor de udtrykte bekymring for, om landbruget uden dokumentation ville få skylden for resistensproblemet.

"Landbrug & Fødevarer kommer til at forfølge denne sag helt til dørs. For vi finder os ikke i, at landbruget skal have tæsk, når der ikke er ordentlig dokumentation", sagde Lars Hvidtfeldt til Landbrugsavisen.dk.

Han sagde desuden, at ingen kender omfanget af brugen af azoler i andre erhverv, og ingen kender landbrugets reelle skyld i, at der er udviklet resistens mod lægemidler.

/ritzau/fkk

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle