Sektorformand: Hvordan ser strukturen i landbruget ud i fremtiden?

Forandringens vinde blæser - også i landbruget.

Anders Harck, formand for Landbrug & Fødevarers sektor for Økonomi & Virksomhedsledelse

Vi ser blandt andet nye muligheder for at anvende landbrugsarealet til energiproduktion med mere, og nogle steder er der nærmest kamp om produktionsapparatet. Solcelleparker skyder op i det danske landskab, store effektive vindmøller sættes op, samtidig med at der er fokus på skovrejsning, og landbrugsarealer braklægges eller ekstensiveres for at styrke biodiversiteten. Alt sammen mens samfundet konstant stiller nye krav om klimavenlig og bæredygtig produktion.

For mig som landmand rejser det en række principielle spørgsmål i forhold til den fremtidige struktur i landbruget:

Strukturudvikling

Hvordan vil strukturen i landbruget se ud om 5, 10 eller 30 år? Vil den strukturelle udvikling fortsætte med uformindsket styrke, så produktionen på sigt er placeret på nogle få, men store landbrug?

Hvem ejer landbrugs-/produktionsapparatet? Og vil vores finansieringsstruktur fortsat være en konkurrencefordel?

Arealanvendelse

Hvor stort et areal kan vi benytte til landbrugsproduktion, når målsætninger om skovrejsning, natur, lavbundsarealer, solcellearealer, brakarealer og så videre tager jord ud af drift?

Hvordan påvirkes produktionslandbrugets udviklingsmuligheder ved, at mere jord tages ud til for eksempel natur?

Økonomi/ledelse

Er de nye anvendelsesmuligheder for landbrugsarealet med til at bevare landbrugsaktivernes værdi, eller presser det blot prisen på landbrugsjord i visse områder?

Får vi en ny runde nu, hvor eksisterende landmænd får en markant optur i jordværdierne, men hvor det reelt er ødelæggende for det løbende afkast og nye ejeres muligheder for at tage over?

Kan vi forretningsgøre nye områder, som det er lykkedes for nogle på energiområdet eller inden for oplevelsesindustrien?

Og ikke mindst: Hvordan ønsker vi, at landbruget skal udvikle sig?

Det er mange og store spørgsmål, og jeg har kun nogle af svarene. Men jeg har holdninger og håb. Og jeg ved, at vi hver især bliver nødt til at forholde os til det, når vi vælger strategi for vores virksomhed. Og at det kræver ekstremt meget udsyn og ledelseskraft at agere som professionel virksomhedsejer i denne verden.

Måske er det tid til at overveje fra politisk side, om der skal noget planlovgivning til, så vi fortsat har en vis balance i tingene?

Lad os tage en åben debat – jeg vil glæde mig til at høre jeres synspunkter.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle