Slagtesvineproducent: Fasefodring med nyt korn har drillet UK-grisene
Blog fra svinebedriften: Hos Jørgen Gram er der blevet skruet lidt på to af blandingerne til slagtesvin for at undgå tynd mave.

Af Jørgen Gram, svineproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Det går stille og roligt i staldene lige nu. Vi har dog hen over efteråret døjet lidt med tynde maver hos slagtesvinene, som er UK-grise.

Foderblandingerne er selvfølgelig optimeret ud fra analyser af kornet. Men når vi kører på med protein for at få en høj kødprocent, som vi får tillæg for på 30 øre pr. kg for de godkendte grise, har grisene tilsyneladende ikke kunnet tåle det. Vores kødprocent ligger normal fint omkring 61,5.

Til slagtesvinene i FRATS-stalden fodrer vi for en start med tørfoder i form af indkøbt koncentrat tilsat vores eget korn.

Firefaset vådfodring

Derefter står menuen på fire-faset vådfodring, der indeholder komponenter som blandt andet valle, majs sojaskrå og solsikke, hvoraf sidstnævnte dog er ved at blive for dyrt og skal skiftes ud snart. Jeg har avlet godt med majs i år på vandet sandjord, så der er fyldt godt op med majs i foderplanen.

De fire faser for vådfodringen er 7-15 kg, 15-35 kg, 35-65 kg og til sidst 65 kg til slagtevægt.

Frontløber ændrer sjældent på foderblandinger til smågriseSvin Tirsdag 11. december 2018 · 10:37

I færdigfoderet til grise på 15-35 kg skal der i efteråret ifølge optimeringen fx være 5,13 procent råprotein pr. kg, svarende til 16,76 procent råprotein pr. FE.

Det er blanding to og tre, vi har haft problemer ned. Efter jul har vi derfor justeret blanding to ned med 1,0 procent protein. Det hjalp med det samme, og efterfølgende har vi her efter jul justeret blanding to ned med 0,5 procent protein. Det er en stor nedjustering, men det har altså givet resultat med bedre grisemaver.

Prøver er taget -afventer svar

Jeg ved ikke, hvor højt proteinindholdet i færdigfoderet er efter justeringen, men vi har taget prøver og afventer svar.

Min dyrlæge siger, at flere andre producenter har oplevet det samme i efteråret med kombinationen ny høst og tynd mave hos grisene.

Jeg kender ikke forklaringen. Måske er der mere protein i foderet, end analyserne viser, eller det kan være det er noget med kornet, og det virker anderledes i foderet.

Faktaboks

Jørgen Gram

  • Svineproducent i 40 år, Ankergaard ved Vojens
  • To lokaliteter: en ejendom med 550 årssøer og en ejendom med produktion af 13.000 UK-grise i FRATS-stald og 3.000 stk. 7 kg s grise.
  • 330 hektar, JB 3-4
  • 135 ha majs til modenhed, vinterhvede, vårbyg, vinterrug og vinterraps
  • Hjemmeblander på begge ejendomme

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle