Socialdemokrater vil med i aftale om landbrugspakke

Socialdemokraterne håber på at indgå i en bred aftale om landbrugspakken. Kravet er, at miljøregnskabet skal gå op og at økologisk landbrug styrkes. Det siger Simon Kollerup, landbrugsordfører for S.

Socialdemokraterne er fulde af positiv forhandlingsvilje og deler grundlæggende Landbrug & Fødevarers håb om, at der kan indgås en bred, politisk aftale om regeringens 16-punkt plan for landbruget.

Det siger Simon Kollerup, landbrugsordfører for Socialdemokraterne.

Partiets basale betingelser for at medvirke vil blandt andet være, at »miljøregningen« for den samlede 16-punktpakke »bliver samlet op« med tiltag, der kan kompensere for merudledning af kvælstof, f.eks. fra ekstra gødning.

Og så skal det økologiske landbrug styrkes.

Brede aftaler »sundt«

»Jeg tror, det vil være sundt med en bred, politisk aftale. Og jeg tror, en landmand, der sidder hjemme på sin bedrift og skal træffe beslutninger om million-investeringer, vil synes, det er rart at vide, om en landbrugspakke, at den holder længere end til næste valg,« siger Simon Kollerup.

Forhandlinger ikke i gang

Simon Kollerup understreger, at egentlige forhandlinger om landbrugspakken endnu ikke er gået i gang, bl.a. fordi regeringen afventer konklusionen fra det såkaldte Kvælstofudvalg.

De forventes sidst i denne måned.

»Vores udfordring lige nu er, at vi befinder os i et videnvakuum, hvor ingen i ministeriet kan fortælle os, hvad miljøregningen for landbrugspakken bliver,« siger Simon Kollerup.

»Vores grundlæggende ønske er, at vi kan samle en eventuel miljøregning op. Regeringens landbrugspakke glimrer jo i høj grad ved sit fravær af grønne tiltag. Det er alene en pakke, der øger kvælstofudledninger og belaster vores miljø.«

OK til mere gødning fra S

»Men du vil ikke anfægte pakkens lempelser af gødningsreglerne?«

»Jeg har ikke noget imod, at landmændene får lov at gøde mere, så længe regningen samles op et andet sted.«

»Hvilke krav vil S stille i forhandlingerne?«

»Det er for tidligt at sige noget sikkert om. Men vi er meget optaget af at styrke økologien og sikre fremgang for økologisk landbrug. Jeg mener, det var tudetosset af regeringen at afskaffe målsætningen om en fordobling. Vi kan se, der er fremgang i økologien, men der mangler økologiske varer i butikkerne.«

»Vil du have målsætningen om en fordobling tilbage?«

»En politisk målsætning er vigtig. Men det er lige så vigtigt at landmændene har gode muligheder for at omlægge.«

Klip en hæl og hug en tå

»Erhvervs-og vækstminister Troels Lund Poulsen har for nylig advaret om, at brede landbrugsaftaler ikke er nogen garanti for gode løsninger?«

»Det synes jeg ikke, han har ret i. Generelt er det sådan i dansk politik, at brede aftaler måske ikke er helt så markante, som det enkelte parti kan ønske sig, Man må klippe en hæl og hugge en tå. Men holdbarheden er altså længere.«

Faktaboks

Pakke til jul

  • Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har lovet at »lancere« regeringens landbrugspakke inden jul.
  • Først skal Kvælstofudvalget, som skal se på målrettet miljøregulering, dog levere sine konklusioner. De ventes i denne måned.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle