Støjberg efter besøg hos minkavlere: Simpelthen uanstændigt af regeringen

Minkavlerne Michael og Henrik Basso afventer stadig deres nedlukningserstatning. Onsdag fik de besøg af Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, der har en 'lille bitte' mistanke om, hvorfor det går så langsomt med udbetalingerne.

Det kniber fortsat med at få lukket erstatningssagerne til tidligere minkavlere. Og det vakuum, som godt 1.200 tidligere minavlere befinder sig i lige nu, får nu Danmarksdemokraternes Inger Støjberg til at love, at partiet vil øge presset på regeringen for at få sagerne lukket.

- Det er jo fuldstændigt urimelige vilkår, man byder minkavlerne. Først fjerner man deres erhverv, og det gør man jo altså på ulovlig vis. Derefter får de ikke deres berettigede erstatninger udbetalt, siger hun.

Onsdag besøgte hun og en delegation fra Danmarksdemokraterne de tidligere minkavlere, brødrene Michael og Henrik Basso, fra Vodskov tæt på Aalborg. 

På minkfarmen havde de 9.000 tæver, indtil den daværende S-regering besluttede at aflive alle mink. Og Inger Støjberg lovede Michael og Henrik Basso, at hun og Danmarksdemokraterne ikke slipper dem her.

- Jeg kommer til at følge deres sag til dørs, for det handler om mennesker – om et brødrepar, der driver den minkfarm videre, som deres far havde bygget op. Lige nu står de og mange andre minkavlere i en underlig limbo, hvor de ikke rigtig ved hvad, hvad de skal, siger hun.

Uvis fremtid

Uvisheden er lige nu den store udfordring for Henrik og Michael Basso. 

- Jeg plejer at sige, at vi har et tilgodebevis liggende hos staten. Vi ved bare ikke, hvor meget det er på, eller hvornår vi får det, siger Henrik Basso.

Han suppleres af sin bror Michael Basso:

- Vi ved, at der kommer nogle penge. Banken ved også godt, at der kommer nogle penge. De ved bare ikke, hvor mange og hvornår, så der er vi nødt til at afvente. Vores forretning kan vi ikke komme til udvikle i det tempo, vi gerne ville, siger han. 

Derfor har de vanskeligt ved at komme videre. Måske modtager de pengene i en alder, hvor de kan bruge dem til at investere og udbygge. Alternativt kan der blive tale om et tilskud til pensionen. Og for hver dag, der går, falder pengene i værdi, som de pointerer.

- Vi har en griseproduktion, som vi overvejer at udvide, men når vi ikke har et økonomisk overblik, så er det umuligt, siger Michael Basso, der suppleres af sin bror:

- Vi er jo landmænd, der godt kunne tænke os at udvide og købe mere jord. Men før vi kan stifte ny gæld, så skal den gamle ud af verden, siger Henrik Basso.

Michael og Henrik Basso viser rundt på den lukkede minkfarm, som de lige nu holder ved lige, mens de venter på at få lukket deres erstatningssag.

Model lader vente på sig

SVM-regeringen lovede regeringsgrundlaget i december 2022, at den i begyndelsen af 2023 ville præsentere en model, der sikrer at udbetalingerne af erstatningerne går hurtigere.

Netop den model blev af regeringen anset som det værdige punktum på hele minksagen, efter at flertallet for en advokatundersøgelse af statsminister Mette Frederiksens (S) rolle i en sagen forduftede efter valget.

Siden har den meget omtalte model ladet vente på sig. Fødevareminister Jacob Jensen (V) har sagt til Sjællandske, at modellen er lige på trapperne, og at vi vil se den om et par uger.

Er der brug for flere milliarder?

Inger Støjberg har svært ved at identificere, hvorfor det så vanskeligt at få erstatningsforløbet til at rulle.

Hun har derfor en mistanke om, at det i virkeligheden også kan handle om, at man fra erstatningskommissionernes side arbejder efter en hensigt om, at det totale erstatningsbeløb rammer de 19 milliarder, der oprindeligt blev sat af til erstatninger.

- Man kan godt have sådan lidt en lille bitte mistanke om, at nogen skal have det samlede erstatningsbeløb til at ramme de omkring de 19 milliarder, som nogen regnede sig frem til i et regneark i sin tid. Og lige fra begyndelsen har man da også hørt, at det ikke ville være nok, siger hun.

Inge Støjberg henviser til, at hvordan flere politikere, herunder Lise Bech fra Danmarksdemokraterne, allerede under forhandlingerne om den politiske aftale om erstatninger til minkavlere påpegede, at beløbet var for lavt.  

- Men alt er regnet forkert og gået galt i denne sag, så lur mig, om det ikke også er regnet forkert med de 19 milliarder. Og der må jeg bare sige: Hvis kort og terræn ikke passer sammen, så vil jeg klart anbefale, at man følger terrænet, siger hun.

 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle