Største danske solcelleprojekt nogensinde parat til at levere strøm til 120.000 husstande

En ny aftale mellem BeGreen og investeringsselskabet Luxcara baner vej for fire nye solcelleparker med en samlet kapacitet på 415 MWp – og hjælper kommuner med at blive klimaneutrale

I løbet af ganske kort tid vil fire nye solcelleparker yde et vigtigt bidrag til målet om, at Danmark bliver klimaneutralt. Det sker efter, at den danske solenergiudvikler BeGreen, der er ejet af Bregentved Gods, netop har indgået aftale med den internationale investeringsfond Luxcara om etablering af fire solcelleparker i Danmark, heraf to ved Haslev i Faxe kommune, et anlæg i Vordingborg kommune samt et ved Vildbjerg i Herning kommune.

Der er tale om en af de største samlede aftaler om solcelleprojekter i Europa nogensinde.

Det skriver parterne i en pressemeddelelse.

De fire nye solcelleparker med en samlet kapacitet på 415 MWp vil kunne levere grøn strøm svarende til ca. 120.000 husstandes forbrug og vil kunne reducere CO2-udledningen med ca. 343.000 tons hvert år.

Projektets fire parker omfatter et samlet areal på 420 ha svarende til 585 fodboldbaner.

Luxcara, der investerer i bæredygtige energianlæg på vegne af især tyske pensionskasser og forsikrings-selskaber, indtræder som ejer af de fire solcelleparker, mens BeGreen står for opførelse, drift, vedligehold og daglig ledelse.

Anders Dolmer, bestyrelsesformand for BeGreen, fremhæver, at anlæggene meget hurtigt vil reducere den danske CO2-udledning og dermed bidrage til at nå de danske klimamål. Politikerne i de tre kommuner har nemlig tidligere godkendt lokalplaner, der åbner op for solcelleanlæg på de udvalgte arealer. Og solcelleparkerne er enkle at koble på det danske elforsyningsnet.

”Aftalen med Luxcara betyder, at vi nu kan levere ny dansk grøn strøm på markedet allerede i år – og vel at mærke uden nogen form for offentlig støtte. At være bæredygtig handler også om, at det ikke er skatteyderne, der betaler for den grønne omstilling”, siger Anders Dolmer.

BeGreens solcelleparker udformes i tæt samarbejde med lodsejere og kommuner.

”Vi bestræber os på, at solcelleparkerne syner så lidt som muligt i landskabet. Solcellepanelerne placeres altid på flade jorder og vil på få år være skjult bag høje tætte levende hegn eller skov. Det giver gode betingelser for blomster, insekter og dyr og nye spændende muligheder for større biodiversitet. Dertil kommer, at der vil økologisk fødevareproduktion på arealerne – typisk i form af lamme- og fårehold eller dyrkning af græs til proteinudvinding”, siger Anders Dolmer.

Borgmester Ole Vive, Faxe Kommune, udtaler:
”En glædelig nyhed og en gave til fremtiden. Ud over bidraget til kommende generationer, glæder det mig, at der bliver taget hensyn i den måde, anlæggene bliver etableret på med levende hegn og ved skov. Det er vigtigt at bevare herlighedsværdierne ved vores landskab og rart at vide, at der inde bag alt det grønne bliver produceret klimavenlig strøm.”

”Det er særligt værd at bemærke, at det er private kræfter, som etablerer disse anlæg. Erhvervsmæssigt er der et gigantisk potentiale her, og man bliver da stolt af at være borgmester i en kommune, som er med helt fremme, når den slags aftaler og initiativer bliver realiseret.” Store perspektiver Klimapartnerskabet for Energi- og Forsyningssektoren forventer, at Danmarks samlede elforbrug fordobles fra 35 TWh i 2019 til 71 TWh i 2030, hvis det danske mål om 70procent CO2-reduktion skal indfries.

Anders Dolmer er overbevist om, at dansk solenergi vil få en markant større rolle i fremtiden.

”Den grønne omstilling med snart hundredtusinder af el-biler på vejene kræver masser af ny, bæredygtig strøm. Derfor er det oplagt at udnytte solcellerne som en stabil, billig strømkilde, der ovenikøbet ligger ganske tæt på de steder, hvor samfundet har mest brug for mere elektricitet".

”Solenergi er både billigere og mindre miljøbelastende end den elektricitet, som produceres ved hjælp af f.eks. kul eller havvind. Forsyningsmæssigt kan Danmark desuden nyde godt af at sol og vind komplementerer hinanden fint. Mens solen især leverer elektricitet i dagtimerne og om sommeren, hvor forbruget er højst, giver vinden typisk mest om natten og om vinteren,” siger Anders Dolmer.


 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle