Status på glyphosat re-godkendelse: Udskudt til 2023

I år skulle der have været afstemning i EU-Kommissionen om en forlængelse af godkendelsen af glyphosat. Men den er udskudt til 2023.

Af Jacob Neergaard, konsulent i L&F, Vand og Natur

Godkendelsen af glyphosat i EU blev i 2017 forlænget med fem år. Der var derfor i 2019 indgivet en ansøgning om forlængelse fra et konsortium af kemifirmaer. Det var planen, at der skulle være afstemning til efteråret 2022 i EU-kommissionen om en forlængelse. Det blev dog i maj måned meldt ud fra det europæiske fødevare-sikkerhedsagentur EFSA, at det udskydes til 2023.

Årsagen er, at der i den åbne høringsproces, som løb i efteråret 2021, er kommet et hidtil uset højt antal høringssvar. Det drejer sig om høring af den såkaldte ’draft assesment report’, hvor der har været 368 bemærkninger samt 2.400 ekspertbemærkninger fra medlemslandene i EU.

De mange høringssvar betyder, at de fire rapportørstater, som står for udarbejdelsen af rapporten, skal bruge ekstra tid.

Store lande afgørende

Det er ikke overraskende, at godkendelsesprocessen er blevet udskudt. Da glyphosat fik forlængelse sidste gang i 2017, var det efter hele to udskydelser. Dengang drejede det sig bl.a. om den meget omtalte udmelding fra WHO’s kræftorgan IARC, som kom med en redegørelse, hvor de fandt frem til, at glyphosat ’sandsynligvis er kræftfremkaldende’.

Ingen andre ekspertpaneler var enige i IARC’s vurdering, og der har desuden været stillet alvorlige spørgsmålstegn ved lødigheden af den vurdering.

Det er stadig ingen andre ekspertpaneler, der deler IARC’s vurdering fra 2015. Senest har EU’s kemiagentur ECHA i maj endnu en gang understreget, at glyphosat ikke er kræftfremkaldende. Den vurdering indgår i processen frem mod 2023.

Selvom der endnu en gang allerede er en del polemik om glyphosat og med alt sandsynlighed meget mere på vej, er der ikke noget, der tyder på, at de faglige vurderinger falder anderledes ud end tidligere. Rapportørstaternes arbejde og vurderingerne ved EFSA og ECHA er strengt faglige vurderinger, og de vurderes lige som alle tidligere ekspertvurderinger at blåstemple anvendelse af glyphosat.

I sidste ende er det dog en afstemning i EU-kommissionen i den såkaldte Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder, hvor afgørelsen træffes. Hvert land stemmer, og det bliver derfor helt afgørende, hvor store medlemslande som Tyskland og Frankrig stiller sig. Afstemning kommer formentligt til at ske i efteråret 2023, efter EFSA er kommet med deres endelig vurdering. Den forventes i juli 2023.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle