Stor interesse for at bygge nye grønne bioraffineringsanlæg

Puljen, der er første skridt på vejen til at bygge grønne bioraffineringsanlæg, er kraftigt oversansøgt i år. Derfor fremrykker styrelse nogle midler, som først skulle være stillet til rådighed i 2025.

Der bliver lige nu vist stor interesse i at bygge grønne bioraffineringsanlæg. Op til 12 nye mulige anlæg kan være på vej i Danmark.

Det viser en opgørelse, som Landbrugsstyrelsen har lavet over antallet af ansøgere i en pulje til såkaldt projektmodning, som sluttede i januar. 

For at undgå at få udbetalt store tilskud til at bygge anlæg, som det efterfølgende viser sig, at der alligevel ikke var potentiale til, så skal man have udarbejdet en projektmodningsrapport.

I Landbrugsaftalen fra oktober 2021 er grøn bioraffinering højt prioriteret, og 260 millioner kroner blev sat at til teknologien, som er blevet kaldt en mulig grøn revolution for dansk landbrug. I grøn bioraffinering kan man blandt andet omdanne græs, kløver eller lucerne til protein til foder til grise, som kan erstatte importeret soja fra Sydamerika.

Overansøgning

15 millioner kroner af de 260 millioner kroner skal over tre år gå til projektmodningsprojekter, men allerede her i den første af de tre ansøgningsrunder, er størstedelen af de penge ved at være brugt.

Fra Mads Kolte-Olsen, enhedschef i Landbrugsstyrelsen, lyder det, at de 12 ansøgninger, som man har modtaget, nemlig til sammen kommer til at koste omkring 10 millioner kroner, og derfor har man af Fødevareministeriet fået lov til at fremrykke midler, som der ellers først skulle være søgt om i 2025.

-  Da interessen er så høj her i det første år, så vil vi gerne imødekomme alle. Selvfølgelig forudsat, at projekterne lever op til de krav, som vi stiller til projektmodning, siger Mads Kolte-Olsen, der fortæller, at der både er landmænd, teknologileverandører og foderstofselskaber blandt ansøgerne.

Han tør ikke spå om, hvor mange af de 12 projekter, der efterfølgende ender som et færdigt grønt bioraffineringsanlæg. 

- Det er svært at sige noget om. Det er jo helt nyt land, som vi betræder. Det som er udfordringen, det bliver jo at få det op i stor-skala, siger Mads Kolte-Olsen, der fortæller, at en af udfordringerne jo er, at græsset som skal i anlægget, ikke kan holde til at blive transporteret særlig længe. 
- Så man skal have nogle lokale leverandører i nærheden af anlægget, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.


- Vi ved, at nogle projekter ikke kommer til at blive til noget, siger Mads Kolte-Olsen. Foto: Landbrugsstyrelsen

Skal have styr på værdikæden

I projektmodningsfasen skal man derfor også vise, at man har styr på hele sin værdikæde. Mange parter er således involveret, når det kommer til grøn bioraffinering. Det er alt lige fra landmænd, transportører, dem der står for forarbejdningen af råvarer og flere andre.

- Så man skal have testet af om, man hele vejen rundt, kan indgå i det her samarbejde. Og så skal man også have gjort det klart, om man også kan skaffe den nødvendige kapital, som der skal til. Når vi senere giver tilskud til etablering, så skal man selv lægge nogle penge på bordet også. Kort og godt handler det om, hvorvidt, der er en tilstrækkelig ’bussines-case’ på det her, siger Mads Kolte-Olsen.

Han forklarer, at netop fordi, at ’det er nyt land’, som man betræder, så bliver der givet 100 procent tilskud til projektmodning.

- Her kan man sige, at her tager vi en risiko. Vi ved, at nogle projekter ikke kommer til at blive til noget, men på den anden side, så vil vi også bare gerne have sat gang i den her proces, siger han.

Stor pulje åbner til efteråret

Når man når frem til den store pulje, der handler om selve etableringstilskuddet, og som åbner for første gang til efteråret i år, så bliver der givet tilskud til 65 procent i tilskud.

Fra Mads Kolte-Olsen lyder det, at Landbrugsstyrelsen nu er gået i gang med sagsbehandlingen af de 12 ansøgninger til projektmodning, og så snart det er afsluttet, så bliver der sendt tilsagn ud fra styrelsen.

- Og jo hurtigere de så bliver færdig med projektmodning, så kan de gøre sig klar til at komme over i etableringsfasen, siger Mads Kolte-Olsen.

Første anlæg åbnede i 2020

I september 2020 åbnede et forsøgsanlæg på godset Ausumgaard ved Struer, som på det tidspunkt var landets første grønne bioraffineringsanlæg. Politisk er teknologien længe set som et guldæg, når det kommer til den grønne omstilling af landbruget.

Daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) havde i forbindelse med åbningen af anlægget på Ausumgaard i 2020 fundet de helt store ord frem.

- Jeg er sikker på, at vi her har fat i et koncept, som kan udbredes til mange andre landbrug i resten af Danmark – og også i meget større skala. Det kan potentielt blive en grøn revolution for landbruget. Både fordi vi kan få afløst den u-bæredygtige soja-import, men også fordi græs i forhold til andre afgrøder er langt mere miljø- og klimavenligt, fortalte den daværende fødevareminister.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle