Stor producent i strid med Fødevarestyrelsen

Gråsten Fjerkræ A/S savner svar på fødevaresikkerheden for stalddørssalg i den nye stalddørspakke. Fødevarestyrelsen mener, at pakken lever op til kravene.

Små fjerkræproducenter har ét, lempeligt krav om overvågning af sygdomme. Store producenter har langt strengere krav.

Det finder Gråsten Fjerkræ A/S kritisabelt, og den store producent kritiserede onsdag Fødevarestyrelsens mangel på svar om fødevaresikkerheden i stalddørspakken, der nu lader de små producenter sælge fjerkræ til restauranter og butikker.

Under udformningen af stalddørspakken fik Fødevarestyrelsen lavet en risikovurdering hos Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

"Vi har fået lavet en risikovurdering hos DTU, der viser at der ikke vil komme flere salmonellatilfælde som følge af at udvide mulighederne for salg af æg ved stalddøren. Og så har vi jo også sat en grænse for, hvor meget producenten kan levere. Vi synes, at vi med ordningen har stillet de krav, der er nødvendige," siger sektionsleder Annette Perge, Fødevarestyrelsen, til Landbrugsavisen.dk. 

Fødevarestyrelsen forklarer det med, at der i Danmark har været tradition for at sælge ud af stalden, så længe det har været i et begrænset omfang. Og stalddørspakken vil ifølge DTU's vurdering ikke påvirke fødevaresikkerheden 'generelt'. 

Stalddørspakken giver dårligere fødevaresikkerhed

Bestyrelsesformand for Gråsten Fjerkræ A/S, Gunder P. Jensen, skriver i sit brev til udvalget, at der ikke burde være to forskellige programmer til stalddørssalg og industrielt salg.

Han har, siden sin kritik onsdag, fået lejlighed til at læse DTU-rapporten - og holder fast i sin kritik.

Han er sidste ende bange for, at de lempeligere regler for stalddørssalg kan lukke det danske eksportmarked. 

"Jeg frygter mest, at vi får et udbrud af Newcastle Disease, der kan lukke hele vores eksportmarked. Bare et udbrud, og så falder alt til jorden," fortæller bestyrelsesformanden. 

Også salmonella og campylobacter er alvorlige, mener han.

"Gråsten Fjerkræ A/S har gjort opmærksom på, at de finder det dybt alvorligt, at der med forslaget lægges op til, at der nu i forhold til salmonella og campylobacter skal arbejdes efter to vidt forskellige kontrol- og bekæmpelsesprogrammer. Ét program for stalddørsproduktionen og ét program for den industrialiserede produktion," skriver Gunder P. Jensen.

 

Faktaboks

I et brev til politikerne onsdag skriver Gunder P. Jensen, at Fødevarestyrelsen ikke har svaret på den aktindsigt, Gråsten Fjerkræ gerne vil have i risikovurderingen fra DTU. Fødevarestyrelsen har imidlertid sendt aktindsigten, men oplyser at den ikke blev modtaget grundet tekniske problemer. De beklager ikke at have reageret hurtigere på Gråsten Fjerkræs rykkere, men har nu sendt rapporten med brevpost.

Landbrugsavisen.dk har været i kontakt med Gunder P. Jensen, der bekræfter, at han modtog risikovurderingen fra DTU i går med posten og skal kigge den igennem med sine rådgivere over weekenden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle