Anders Rold har fået ny gård
Blog fra svinebedriften:Jobbet som direktør og driftsleder på Haverslevgård er sagt op, for Anders Rold har overtaget ejerskabet af en gård seks kilometer væk.

Af Anders Rold, fortalt til Frederik Thalbitzer

Da jeg startede som driftsleder på Haverslevgård for et pengeinstitut for godt fire år siden, var det med henblik på at overtage gården. Sådan er det ikke gået, og 1. juli rykkede jeg seks kilometer til en anden gård, som jeg er blevet ejer af.

Det er en meget velpasset bedrift med 600 søer og produktion af 18.000 30 kilos grise, som jeg nu prøver at tilpasse, og optimere efter mine ønsker.

Vi blander selv alt foder, og der er vådfoder over hele linjen. Dog blandes der tørfoder til de nyfravænnede.

Selv om gården er velpasset, mener jeg og kunne øge effektiviteten ud fra den erfaring, jeg har med mig fra tidligere.

Der hører 100 hektar til gården, som passes af maskinstation. Vi har opbevaringskapacitet til næsten 1 års forbrug af korn, i to gastætte siloer.

Ændrer holddriftsystem

Det første jeg er gået i gang med, er at få indarbejdet et holddriftssystem, så vi bliver super effektive og kan optimere arbejdsgangene i produktionen. Jeg er begyndt at ændre til to en halv uges drift, hvor der I gennemsnit vil der være 19 dage mellem holdene.

Det ligger mig på sinde ikke at presse farestalden mere end at vi har fem ugers fravænning. Det mener jeg gør, at vi vil kunne løfte udfordringen med at udfase zink, når den tid kommer.

I forbindelse med overtagelsen er det planlagt at udskifte noget inventar, så vi kan få nogle gode store farestier, hvor vi også installere et mælkeanlæg til smågrisene. Så kan vi øge egen fravænning og skal ikke lave så mange ammesøer.

Indkøb af polte

Jeg ændrer ejendommens strategi, til indkøb af sopolte i stedet for at lave dem selv. Det giver erfaringsmæssigt et stort løft, og en mere strømlinet produktion. Vi sparer meget tid ved ikke at lave egne polte og slipper også for galtgrisene, som ikke rigtig passer ind nogle steder. Vi kommer til at indkøbe polte cirka fem gange om året, det passer bedst med størrelsen på karantænestalden.

De eksisterende poltestalde laver vi om, så den ene bliver karantænestald, mens de to andre kommer til at give plads og måske kan åbne for at vi kan øge antallet af søer lidt.

For at få succes med holddrift, er det et must, at vi kan brunstsynkronisere poltene.

Poltene får et pump af en ”flydende p-pille” en gang om dagen i 18 dage, og seks dage efter, vi holder op, kommer de i brunst.

Tidligere ejer ansat tre måneder

Jeg overtog gården 1. juli, og den tidligere ejer er med i de første tre måneder til at give erfaringer og fif videre. Det er helt fantastisk, og spare mig for meget lavpraktisk spion arbejde, det giver en hurtig og grundig indsigt når det kan afklares straks når spørgsmål opstår, der er meget viden, der kan videreføres, og ikke bare hvor man tænder for lyset.

Faktaboks

Anders Rold

  • Blogger for Svin Plus
  • Års, Nordjylland
  • 600 søer, producerer årligt 19.000 30 kgs smågrise
  • Alt på samme lokalitet
  • To ansatte plus en elev
  • 100 hektar passet af maskinstation: Raps, hvede og byg
  • Hjemmeblander vådfoder til alle dyregrupper

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle