Dansk forsker - ny type effektiv gødning kan stoppe ophobning af fosfor i jord

Nanogødning kan gøre det lettere at begrænse gødskningen til de tidspunkter, hvor afgrøderne rent faktisk kan udnytte fosfor.

Fremover skal planterne optage fosfor via bladene fra fosfor indkapslet i bionedbrydelige nanopartikler – og dermed kan binding af næringsstoffet i jorden i ikke-tilgængelig form undgås.

Det er i hvert fald sigtet med et nyt fireårigt projekt med et budget på 21,7 mio. kroner, hvoraf Innovationsfonden bidrager med 14 mio. kr.

Projektet er et samarbejde mellem Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, Seges og det fynske firma Flex Fertilizer

Fosforbruget kan reduceres til en fjerdedel

Kommer forskerne i mål med nanogødningen, kan det reducere forbruget af fosfor til 25-30 pct. af den mængde fosfor, som landbruget bruger i dag, vurderer projektleder Søren Husted, der er professor i plantevidenskab på Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Nanogødningen gør det desuden lettere at begrænse gødskningen til de tidspunkter, hvor afgrøderne rent faktisk kan udnytte fosfor.

”Projektet varsler et paradigmeskifte, hvor vi kan bruge fosfor præcis, når planten har brug for det,” siger  Søren Husted.

I dag gødes landbrugsjorden med et stort overskud af fosfor, som ophober sig i jordlagene uden nogensinde at gøre gavn i afgrødeproduktionen - kun 15-25 pct. af den tilførte fosfor hjælper planterne i deres vækst, er vurderingen.

Og landbrugspakken pålægger landbruget netop at reducere udledningen af fosfor markant.

Vil tilføre 5-8 kg fosfor pr. hektar

"Målet er, at vi kan erstatte de 25 kilo fosfor per hektar, vi årligt bruger, med kun 5-8 kilo fosfor, som tilføres direkte på planterne. Herved »by-passer« vi jorden og de mekanismer, der binder gødningen på en form, som planterne ikke kan få fat i.

Den enorme mængde fosfor, der i dag ikke bliver optaget af planterne, udgør et kolossalt spild af en kostbar og begrænset naturressource og er desuden et miljømæssigt problem, når det udvaskes til vandmiljøet," siger Søren Husted.

Fynske Flex Fertilizer skal producere gødningen og sikre, at nanogødningen kan konkurrere med de traditionelle gødninger på markedet.

”Vi skal dokumentere, at den nye fosforgødning er mere effektiv end de eksisterende gødninger - gødningen bliver mere kostbar, og vi skal derfor kunne retfærdiggøre merprisen.

”Hvis der er et økonomisk incitament, så er dørene åbne hos de landmænd, der ikke nødvendigvis har råd til meromkostningen," siger produktansvarlig Allan Holm Nielsen, Flex Fertilizer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle