Dansk rådgiver: I udlandet kan man købe ASF-smitte

Bjarne Vest, dansk rådgiver i Polen, har selv oplevet at stå midt i et udbrud med afrikansk svinepest. I Rusland kender han til tilfælde, hvor besætninger bevidst smittes for at få en ren straffeattest eller penge.

For et par år siden oplevede Bjarne Vest, ejer af rådgivningsfirmaet VestIn, et udbrud af afrikansk svinepest på nærmeste hold.

Det var en speciel oplevelse for den tidligere produktionsansvarlige hos danske Goodvalley, som omfattede brug af løgnedetektor.

Oplevelsen fortalte han om i detaljer, da han var oplægsholder ved et arrangement om biosikkerhed hos den danske del af European Pig Producers, som blev afholdt i denne uge.

På den russiske gård var der normalt med fem-seks døde slagtesvin dagligt, men så begyndte antallet at stige.

»Vi kunne godt se, der var noget galt, og vi fik en dyrlæge derover. På det tidspunkt var der ikke mistanke om afrikansk svinepest, for det var ikke mange grise, vi snakkede om. Dyrlægene pegede på akut salmonella og mange andre ting, og han synes, vi skulle sende nogle prøver ind«, forklarede han.

I Rusland tjekkes prøver for afrikansk svinepest, og det bestemte skæbnen for gårdens grise.

Det overraskende Bjarne Vest, at der en morgen var døde grise i en sti, men i nabostierne på begge sider var alle grise raske.

»Ingen nabogrise havde symptomer, og det svarer til det, videnskabsfolk siger, nemlig at sygdommen ikke er særlig smitsom. Den smitter ikke gennem luften. Der skal noget fysisk kontakt for at blive smittet«, fortalte Bjarne Vest.

På gården i Rusland døde der, fra smitten blev konstateret og en god håndfuld dage frem til de sidste grise var slået ned og brændt, blot 500 grise af sygdommen - og det var vel og mærke på en gård med 2.500 søer og 30.000 grise på stald.

De symptomer han så var høje temperaturer, svage grise, der ikke vil gå, og begyndende næseblod.

»Har du næseblod oveni høje temperaturer og svage grise, så mistænker dyrlægerne det for at være afrikansk svinepest«, forklarede han og fortalte, at man i Rusland bruger grisens milt for at fastslå, om besætninger er ramt af den frygtede svinesygdom.

Efter udbruddet var konstateret blev der med hjælp fra en rendegraver gravet render rundt om gården, så gården blev isoleret.

»Derefter kom vi alle i løgnedetektor i storbyen for at finde ud af, hvor smitten kunne komme fra. Det er standardprocedure i Rusland, selv om vi ikke var mistænkte«, sagde Bjarne Vest og oplyste, at myndighederne ved samme procedure på en naboejendom ved et andet smittetilfælde fandt frem til, at elektrikeren stod bag.

»Det begndte at sitre i elektrikeren, og han blev nødt til at gå til bekendelse. Han havde fået et 5 ml glas inde i byen og fik at vide af vedkommende, han gik glasset af, at hvis han sprøjtede en gris med smitten, så ville hans strafferegister, som ikke var så rent, ændres, og han kunne leve som en fri mand igen«, sagde Bjarne Vest og fortsatte:

»Man ved, at smitten bliver flyttet fysisk mellem farme, og mange gange er det folk, der får 5 ml smitte i hånden og en besked om at spøjte en enkelt gris. Det kan være straffeattesten, penge eller alverdens ting, de får for det«.

Faktaboks

 European Pig Producers

  • Indlægget fra Bjarne Vest blev afviklet i regi af den danske afdeling af European Pig Producers (EPP), der blev stiftet i januar 1990 i Herning.
  • EPP er et internationalt netværk, der har til formål at udveksle erfaringer og viden om svineproduktion.
  • EPP er ikke politisk aktiv, og den danske formand er Henrik Refslund Hansen. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle