De danske svineproducenter er endnu en gang europamestre i omkostningseffektivitet – dog på en delt førsteplads med Spanien.
Siden 2011 har den spanske griseproduktion ellers været foran, men en stor dansk effektivitetsfremgang i 2017 betyder, at Spanien nu må dele rampelyset med danskerne. Amerikanerne er bedst på verdensplan.
Det viser de seneste tal fra InterPIG, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.
Mere om dette tema
”Vi har generelt så høje omkostninger i Danmark, at vi til enhver tid skal være mere effektive end vores udenlandske kolleger. Det er virkelig godt gået, at vi ligger så godt i Europa. Det er et tegn på, at vi producenter formår at få maksimalt udbytte af den viden og den avlsfremgang, vi har skaffet i fællesskab. Det skal vi blive ved med. Og det gør vi kun ved at holde os på tæerne, ” siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.
Figuren viser den gennemsnitlige nationale produktionsomkostning per kg varm slagtekrop i 2017
Verdensmestre i fravænnede per kuld
De danske griseproducenter er verdensmestre i produktivitet, når vi ser på fravænnede per kuld.
”Fremgangen i fravænnede per kuld var til at føle sidste år - specielt når vi sammenligner os med andre lande. Fremgangen er båret af flere levendefødte. Det skyldes ikke mindst at ornens effekt på totalfødte blev inddraget i avlsmålet i slutningen af 2016,” siger Erik Larsen.
Figuren viser antal fravænnede per kuld i 2017
Flere slagtesvin trods færre kuld
Erik Larsen fortæller, at selvom Danmark har færre kuld per årsso, så sælger vi absolut flest slagtesvin per årsso.
”Vi er hele 2,5 gris foran Holland, som tager andenpladsen,” siger han.
Omkring slagtesvineproduktion viser tallene fra InterPIG også, at Danmark er førende hvad angår daglig tilvækst.
Figuren viser antal solgte slagtesvin per årsso
Vi kan ikke slå amerikanerne på omkostningsniveauet
Selvom Danmark og Spanien er europamestre, så er der et stykke vej til amerikanerne, der er verdensmestre i omkostningseffektivitet.
Tidligere på året var sektorbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion i USA for at se
nærmere på amerikansk svineproduktion.
”Det var interessant. Flere steder var det som at træde 20-30 år tilbage i tiden. Det er ren low cost-produktion. Der kan vi ikke slå dem, og det kommer vi heller aldrig til. Deres forudsætninger og omkostningsniveau er et andet. Amerikanerne skal vi slå på sporbarhed, fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og kødkvalitet,” siger Erik Larsen.
”Og så kan vi slå dem i specialproduktioner. Det er et godt fundament. For det er den vej efterspørgslen går,” afslutter han.
Kommentarer