Derfor er der brug for kloge ord om svinefoder
Ugen på Spidsen: Svinefoder som emne byder hele tiden på nye vinkler - og det hele hænger sammen lige fra professorens grundforskning til praktikerens sans for detaljer, påpeger denne uges klummeskribent på Svin Plus.

Det slår mig, at emnet »svinefoder« er uudtømmeligt.

Den nørdede professor, der bruger en stor del af sit liv på at finde ud af, hvordan en lille detalje i tarmen reguleres, til slagtesvineproducenten, der hver dag kæmper for at fodre sine slagtesvin billigst og bedst.

Det er et langt spænd, men alligevel hænger det sammen: Uden professorens grundforskning rykker praktikeren ikke på detaljerne, og uden praktikernes økonomiske bidrag til samfundsmaskinen, er der ingen penge til professorens forskning.

Og emnet rykker sig hele tiden, så man kan blive ved med at se nye vinkler på emnet.

Rug kommer hastigt ind som en attraktiv afgrøde til hjemmeblanderen, og i løbet af få år gør hestebønner måske det samme. Og udbredelsen af majs til modenhed stiger også, omend stigningstakten ikke er helt så stor.

Vi fodrer lige nu med korn fra den mest tørre høst i mands minde. Kornet opfører sig anderledes, end vi er vant til. For at undgå mavesår kræver det større opmærksomhed omkring formaling end andre år.

Smågriseproducent: Jeg skifter til 100 procent færdigfoder - tilvækst er højere og dødelighed falderSvin 8. januar · 13:08

Prisforholdene har samtidig betydet, at importeret majs har været billigere end dansk byg og hvede. Når majs indgår i foderrecepten, skal man være opmærksom på andre forhold, end når det »bare« er byg og hvede.

Og over al snak om foder ligger naturligvis bestræbelserne på at fodre så godt og så billigt som muligt, for uanset hvordan man fodrer sine svin, udgør foderet langt over halvdelen af omkostningen ved at producere svin.

Derfor bliver vi ved med at beskæftige os med foder.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle