Drømmen er at udrydde prrs og lungesyge - prøv at sanere i flok

Ugen på Spidsen: Antallet af besætninger er mange steder nu så lavt, og afstanden mellem dem så stor, at det, der ikke kunne lade sig gøre for fem år siden, måske nu er blevet muligt, skriver denne uge klummeskribent på Svin Plus.

Besætningens sundhed er den enkeltfaktor, der har størst indflydelse på effektivitet og det økonomiske resultat.

Selvfølgelig spiller pasningen ind på resultatet, men pasningen er også i høj grad påvirket af besætningens sundhedsniveau.

Når man besøger besætninger rundt om i landet, hører jeg af og til, at det ikke kan betale sig at sanere for en sygdom, fordi man hurtigt vil få den igen fra en nabo.

Det er brandærgerligt, at naboer på den måde spænder ben for hinanden, og begrænser det økonomiske udbytte.

Jeg vil opfordre til, at man lokalt gør en indsats for at sanere i flok. Det har været prøvet i nogle lokalområder, men få steder med stort held. Alligvel opfordrer jeg gerne til, at man gør et forsøg.

Antallet af besætninger er mange steder nu så lavt, og afstanden mellem dem så stor, at det, der ikke kunne lade sig gøre for fem år siden, måske nu er blevet muligt.

Det kræver naturligvis meget planlægning, og at man ikke går i alt for små sko, men det ændrer ikke på, at gevinsten for alle parter kan være ganske stor.

Min drøm er, at hele landet på et tidspunkt bliver saneret fri for en række af de mest tabsvoldende sygdomme som for eksempel prrs og ondartet lungesyge.

Det vil give et løft til de besætninger, der har sygdommene i dag, og samtidig fjerne risikoen for at frie besætninger bliver inficeret. Og efter saneringen sparer man udgiften til vacciner, og kan glæde sig over en lettere produktion.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle