Fakta: Så farlig er MRSA

Syge har kun lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA.

Statsrevisorerne kritiserede i går onsdag Fødevareministeriet for ikke at have prioriteret indsatsen mod husdyr-MRSA.

Men hvad er MRSA, og hvor farlig er den for mennesker?

  •  MRSA er en stafylokokbakterie, der er resistent overfor en række antibiotika. Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka halvdelen af alle mennesker, og man kan ikke mærke, hvis man har stafylokokker.
  •  MRSA kan give anledning til infektioner som overfladiske sår, bylder og mere alvorlige infektioner som knoglebetændelse og betændelse i hjerteklappen. Da MRSA er resistent overfor almindelig antibiotika, er infektionerne svære at behandle.
  •  En rask person har lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA. Personer, der i forvejen er syge eller svækkede, har større risiko for at få alvorlige infektioner. Raske personer kan i sjældne tilfælde blive alvorligt syge for eksempel i forbindelse med en operation.
  •  Der findes en type MRSA, CC398, der kan smitte fra dyr til mennesker, oftest fra svin - den kaldes derfor også svine-MRSA. Den rammer primært mennesker, der arbejder med levende svin, men kan smitte fra menneske til menneske.
  •  Intet tyder på, at MRSA overføres til mennesker via madvarer, så der er ingen risiko ved at spise eller tilberede svinekød.
  •  Smitte kræver ofte eksponering for bakterien gennem længere tid. God hygiejne mindsker smitterisikoen.
  •  Stafylokokinfektioner - herunder MRSA - forårsager hvert år cirka 350 dødsfald i Danmark.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle