Finland har stor succes med hele haler - sådan gør de

En finsk svinedyrlæge beretter om Finlands succes med hele haler og kommer med gode råd til at reducere stressniveauet hos grisene, så halebid undgås.

I Finland har man i mange år opereret med hele haler i svinebesætningerne. 

Selvom rutinemæssig halekupering er forbudt for EU's medlemslande bliver 95-99 pct. af de europæiske grise stadig halekuperet. 

Det skriver den engelske nyhedsside Farmers Weekly.

Antallet af svin, der sendes på slagteriet med halebid, ligger på 2,5-4 pct. i Finland. Derudover ligger den gennemsnitlige dødelighed fra fødsel til slagt på 2 pct., hvoraf 0,3 pct. skyldes halebid. 

Management er nøgleordet

Svinedyrlæge Tanelli Tirkkonen var for nylig taler til Pig Tomorrow konferencen og berettede, at succesen i Finland med hele haler skyldes  god sundhed, større stier og god plads ved vandet og foderet. 

Især det sidste er vigtigt i forhold til at holde stressniveauet nede hos grisene, så de ikke begynder at bide i hinandens haler, påpegede Tanelli Tirkkonen til konferencen.

Ved at sørge for god plads i fodringsområdet har alle grise mulighed for at spise samtidig, så de ikke konkurrerer om pladsen. 

Ifølge svinedyrlægen handler det hele om management for at undgå halebid. 

De gode råd omhandler bl.a. god plads i stierne, hvor fravænningsgrisen skal have mere end 0,4 kvm. pr. dyr og slagtesvinene mere end 0,9 kvm. pr. dyr. 

Yderligere er det vigtigt med beskæftigelsesmateriale i stierne og en konstant god foderkvalitet med et lavt indhold af soya. 

Finland bekæmper både halebid og sygdomme

Svinedyrlægen Tanelli Tirkkonen er ansat i Atria Pork, som er Finlands største produktionsselskab af svinekød. 

Selskabet har et stort fokus på sundhed, hvor svineproducenterne i selskabet ikke bruger vacciner særlig meget, men i stedet fokuserer på at udrydde sygdommene helt. 

99 pct. af besætningerne under Atria Pork lever op til SPF-standarderne for sygdomme og er bl.a. negative for PRRS, salmonella, sarcoptes, Mycoplasma hyopneumonie, svinedysenteri, Aujetzky virus og nysesyge. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle