Måske det er tid til at opdatere din foderstrategi i slagtesvinestalden.
Det fortæller Caroline Kold Simonsen, der er Svinerådgiver i LandboNords SvineRådgivning.
Hun har set på data fra klassificeringskontrollen, og de viser en kraftig stigning i den gennemsnitlige kødprocent i de seneste to år.
"Det har givet mulighed for, at flere og flere besætninger har hævet slutfoderstyrken til 3,4-3,6 FEsv pr. dag, uden at det har påvirket kødprocenten. I nogle tilfælde er foderforbruget ligefrem faldet ved højere slutfoderstyrke", siger Caroline Kold Simonsen til LandboNords hjemmeside.
Hun fortæller, at udregninger viser, at gevinsten ved at hæve slutfoderstyrken fra 3,0 til 3,3 FEsv pr. dag er ca. 12 kr. pr. gris ved 12 ugers omgangstid og en notering på 14 kr.
Gevinsten falder til 8 kr. pr. gris, hvis noteringen falder med 2 kr. Hvis der køres med 13 eller 14 ugers omgangstid i stalden, så er gevinsten mindre eller lig nul.
Lavere foderforbrug og højere kødprocent
Hvis indholdet af protein og aminosyrer hæves med 5 procent, koster det ca. 2 øre pr. foderenhed, men dette tjenes hjem igen ved højere daglig tilvækst (højere slagtevægt), lavere foderforbrug og højere kødprocent.
"Den største gevinst fås igen ved en høj notering og 11-12 ugers omgangstid. Hvis omgangstiden er 13-14 uger, så skal protein og aminosyrer niveauet holdes på standardnormen, hvilket er 7,7 gram fordøjeligt lysin/120 gram fordøjeligt råprotein", siger Caroline Kold Simonsen,.
Hun vurderer, at ændringen også vil have en værdi ved en notering under 12 kr., især ved et presset system med 11-12 ugers omgangstid.
"Der skal selvfølgelig hele tiden regnes cost-benefit, så foderstrategien ændres, hvis forudsætningerne ændrer sig", understreger Caroline Kold Simonsen.
Relaterede artikler
Kommentarer