Grise skal gøres genetisk resistente overfor svinepest

Med gener fra bakterier kan cellerne i pattegrise ødelægge svinepest-virusset, har tyske forskere vist.

Afrikansk svinepest spredes forsat til tam- og vildsvin i Europa, Afrika og Asien. Derfor forsøger forskere over hele verden at finde en vaccine eller antivirale midler som kan bekæmpe sygdommen.

Björn Petersen og hans kollegaer fra Friedrich-Loeffler instituttet i Tyskland, forsøger at bekæmpe afrikansk svinepest på anden vis, nemlig ved at fremavle svin som genetisk er resistente overfor virusset. Det skriver netavisen agrarheute.

Ved brug af genredigeringsværktøjet crispr/cas9, som i EU er klassificeret som værende genmodificering, har Björn Petersen og hans kollegaer taget gener fra en bakterie og sat ind i svinefostre, mens de stadig kun er celler (embryoner).

Det giver svinenes celler mulighed for at klippe væsentlige dele af virusset i stykker, så det bliver ødelagt. Det gør, at virus har svært ved at multiplicere sig og blive til nye virus.

Forsøget med embryonerne resulterede i levedygtige pattegrise. Man har påvist, at cellerne fra pattegrisene har samme egenskab til at ødelægge virusset uden for svinet, så nu mangler man at påvise, at cellerne fra grisene kan ødelægge virus inde i grisen selv.

Genmodificering er et meget følsomt emne i EU, og afkom fra genetisk modificerede dyr betragtes som genetisk modificerede dyr selv, og må derfor ikke bruges til kommerciel produktion. Til forskning er genetisk modificering tilladt.

I flere dele af verden er reglerne for brug af gensaksen crispr/cas9 til kommerciel brug mere lempelig end i EU.  

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle