Grisens genetik er kortlagt og det giver muligheder

Forskere er i hus med den hidtil mest avancerede kortlægning af grisens genom, og den viden kan være med til at producere sundere og mere produktive dyr.

Forskere fra USA og England har for første gang kortlagt hele grisens genom.

Ved at kende hele grisenes genom bliver det nemmere at finde den genetiske variation, der er mellem grise, og dermed de forskellige egenskaber grise har. Det skriver netavisen Farmers Weekly.

Forskerne har undersøgt hele genomet fra to forskellige grise: en so af racen Duroc og en orne krydsning af såkaldt White composite. Derudover kendte man allerede store dele af genomet fra yderligere 11 avlslinjer i Europa og Asien.

Kan hjælpe mennesker

Det nye kendskab til grisens fulde genom kan hjælpe med at selektere grise til avl samt lave mere nøjagtige teknologier til at ændre i generne. Dette kan fx føre til avl af grise med specifikke egenskaber som fx resistens over for infektionssygdomme.

Amerikanske forskere fra Roslin Institute har tidligere afsløret, at de har brugt genredigering til at udvikle de første grise, som er resistente over for prrs, der er den infektionssygdom som på verdensplan påfører svinebranchen det største økonomiske tab.

Ved at kende hele grisens genom, kan forskerne også finde genetiske ligheder mellem grise og mennesker - og det vil forbedre den del af den medicinske forskning, hvor grise bliver brugt som model til at studere menneskers sundhed.

Faktaboks

Genom

Den komplette genetiske information der er i et dyr

Kaldes også: arvemasse, arvemateriale, hele det genetiske sæt

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle