Han fodrer søerne fem gange i døgnet for at hæve mælkeydelsen
Henrik Alexandersen, Rigtrup ved Hadsten, praktiserer en række tiltag for at hæve søernes mælkeydelse gennem laktationen.

Henrik Alexandersen, Rigtrup ved Hadsten, praktiserer en række tiltag for at hæve søernes mælkeydelse gennem laktationen.

Fx fodrer han tre gange i døgnet ved faring. Fire dage efter faring fodrer han fire gange, og efter otte dage fodres søerne hele fem gange i døgnet. Det kan han gøre med det automatiske vådfodringsanlæg.

»Ved at fodre mange gange kommer søerne op at stå, og det betyder, at de får mere gang i blodomløbet, også til de bageste patter.

Desuden får det dem til at drikke mere vand, og det hæver mælkeydelsen”, siger Henrik Alexandersen.

Ekstra protein til søerne

Søerne får også ekstra protein efter faring.

Når de kommer i farestalden tilbydes de diegivningsblanding. Efter faring tildeles de diegivningsfoder stigende op til tilnærmet ædelyst 10 FE, og med 130 g råprotein og 8,5 g lysin. Tidligere fik de 124 g råprotein og 7,8 g lysin.

”Efter kastraktion af pattegrisene tildeles søerne ekstra soja 3 gange om ugen for at øge mælkeproduktionen Det sker først efter kastraktion for at undgå diarré”, siger Henrik Alexandersen.

Ammesøer klarer opgaven uden stressSvin Onsdag 25. juli 2018 · 09:18

Derimod anvender han ikke ekstra fibertildeling omkring faring. Det er der en del soholdere der gør for at give soen ekstra energi til en hurtig faring for at undgå for mange dødfødte pattegrise.

”Vi har prøvet, men det har ikke haft nogen effekt hos mig. Jeg tror mere på tildelingen af ekstra protein”, siger Henrik Alexandersen.

Der er da heller ikke problemer med antal dødfødte, der ligger på 1,6 procent på Aagaard.

Efter 30 diegivningsdage fravænnes grisene ved 6 kg. I klimastalden fodres de i gennemsnit 52 dage, inden de som 30 kg grise afsættes lokalt.

Henrik Alexandersen har for nylig fordoblet sit sohold fra 1.100 til 2.300 årssøer. Ud over at bygge nyt har han renoveret de 10 år gamle stalde, så al inventaret er det samme.

Læs meget mere om emnet i fagmagasinet Svin nr. 9, der udkommer 17. september

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle