Konsulent gennemgår blandesikkerhed og teknik i foderladen

Af Kim Kofoed, svine- og foderrådgiver, VKST

Hvert år efter høst får vi lavet nye foderoptimeringer for at sikre en høj produktivitet, kødprocent eller malkeevne. Den præcise fodersammensætning er baseret på analyser af de råvarer, der er til rådighed og tager højde for grisens næringsstofbehov til den billigste pris pr. FE.

Men gevinsten af en nøje sammensat foderblanding på papiret kommer først, hvis den når ud til grisene.

Grisene får mest ud af foderet, når der er overensstemmelse mellem foderrecepter og den færdige blanding. Hvis ikke det er tilfældet, kan det give anledning til forringet produktivitet, dødsfald, diarré mm.

For at sikre sig at man udfodrer den korrekte sammensætning, giver det god mening at sammenholde indholdet af energi og protein i råvarerne med indholdet i foderblandingen. Men ifølge en undersøgelse lavet af Seges, har det vist sig ikke at give den ønskede merværdi.

Seges indsamlede data på foder- og råvareprøver for at se, om de givne udsving i råvarerne kunne genfindes i foderblandingerne. Der blev fundet væsentligt større udsving i det færdige foder end udsvingene i råvarene kunne forklare, dette giver anledning til fejlfinding andre steder end i selve råvarerne.

Det egentlige fokus bør i stedet være på de faldgruber, der findes i din foderlade. Foderladen er fuld af teknik, som alt sammen kræver en regelmæssig gennemgang. Der er en lang række faldgruber i foderladen, som kan resultere i en ukorrekt udfodring af blandingerne.

En af de hyppigste fejl i foderladen er på foderblanderen, hvor de mest almindelige fejl er:

  • Overgangene er ikke fleksible, så de rør og slanger ”hænger” på blanderen.
  • Lufttryk fra møllen, der forstyrrer
  • Undertryk fra et dyssefilter, som forstyrrer afvejningen
  • Vejeceller, der ikke fungerer eller ikke er kalibreret

En anden hyppig fejl finder vi i fodercomputeren. Før blanderen kan lave den korrekte blanding, skal der være indtastet det rigtige. Ofte er der fejl på indtastninger af råvarer ift. tørstof og foderenheder på de enkelte råvarer.

Der er langt rundt i foderladen med fokus på fejlfinding. Foretag fejlfindingen sammen med din foderrådgiver for at sikre, I er kommet hele vejen rundt.

Med en gennemgang sammen med din foderrådgiver vil der blandt andet blive kigget på følgende:

  • Overslæb af råvarer
  • Komponentrækkefølge
  • Hygiejne i hele anlægget
  • Er der styr på restmængder i vådfoderet?
  • Er recirkulering i vådfoderet sat korrekt op?

Foderet er den største omkostning i svineproduktionen, og der er penge at hente ved at sikre, at foderet er sammensat efter planen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle