Konsulent: Tjek om du tjener penge på de dårligste grise
Nyere erfaringer viser, at hvis sundhedstilstanden er god, men grisen har været trykket i stien, så kvitterer den for flere foderdage i en buffersektion med god tilvækst og et rentabelt foderforbrug.

Denne artikel er normalt forbeholdt abonnenter på Svin Plus. Vi har valgt, at du i dag kan læse artiklen uden login.

Af Gitte Hansen, svinerådgiver, VKST Husdyr & Miljø 

I din slagtesvinestald gælder det om at producere så mange kg tilvækst pr. stiplads som muligt - og til den laveste foderomkostning pr. kg tilvækst.

Med udsigt til lavere notering i 2018 og 2019, end det niveau vi oplevede i 2017, er det vigtigt at sætte fokus på, hvordan du optimerer indtjeningen i stalden. Derfor skal du finde ud af, om du tjener penge på de sidste kg tilvækst på de dårligste grise.

Sundhed en vigtig parameter

Restgrise håndteres enten ved at lukke 10-15 procent af grisene sammen i en buffersektion for at få dem over ”den nedre vægtgrænse”, eller lade 15-20 stk. gå tilbage i en sektion.

Disse grise blokerer ofte for et nyt hold grise, og jeg kan ofte tvivle på, om de tjener til huslejen.

Har du har tjekket, om du får udbytte af de ekstra foderdage? Her er der meget forskel fra besætning til besætning.

Nyere erfaringer viser, at hvis sundhedstilstanden er god, men grisen har været trykket i stien, så kvitterer de for flere foderdage i en buffersektion med god tilvækst og et rentabelt foderforbrug.

Men hvis besætningens sundhedstilstand er plaget af mavetarmlidelser og eller luftvejsinfektioner, og restgrisene er mærket af disse lidelser, så kvitterer grisene med meget ringe tilvækst og et ekstra ordinært højt foderforbrug.

Derfor vil jeg opfordre dig til at tjekke, hvor meget disse grise vokser, mens de f.eks. er i buffersektionen.

Vej grisene på vej til sektionen og igen på vej ud af sektionen. Har du vådfoder, kan du reelt aflæse, hvor meget foder der udfodres pr. ventil, og derefter kan foderudnyttelsen beregnes.

Hvis du ikke bruger buffersektion, skal du kraftigt overveje, hvor længe disse restgrise, skal beslaglægge sektionen, fremfor at få et nyt hold grise ind - så der kan produceres tilvækst på alle stipladser.

Ram den optimale vægt

Her skal du følge dit nye produktionstal på E-rapporten, der hedder kg tilvækst pr. stiplads. God udnyttelse af stalden - så producerer du mellem 300-315 kg tilvækst pr. stiplads

Danish Crown har meddelt, at fra uge 8 er den nedre vægtgrænse sænket til 70 kg, og så kan der altså leveres grise i vægtintervallet 70-95,9 kg slagtet vægt.

Det gælder om at levere de bedste grise så tæt på den øvre vægtgrænse - dog må der ikke være overvægtige – og der efter sende de ringeste grise afsted ved 70-75 kg slagtevægt.

Derved kan du nøjes med at levere to-tre gange fra stien og undgå uro i stierne, og som følge der af nedsat produktivitet. Denne strategi vil giver den bedste udnyttelse af din stald.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle