Landmand mister 100 grise - inficeret med Klebsiella-bakterie

Bakterien Klebsiella pneumonia er ofte involveret i yverbetændelse hos køer, men kan også ramme grise i de sidste uger i farestalden og lige efter fravænning.

Driftsleder Tonny Overgaard, Ahle Hedegaard, kan indtil videre konstatere, at tæt ved 100 grise er døde i de sidste uger i farestalden og i de første uger efter fravænning.

Årsagen er Klebsiella pneumonia.

»Grisene dør på få timer. I de fleste tilfælde når jeg slet ikke at se symptomer, før de dør«, konstaterer han.

Andre gange har grisene symptomer, der minder om hjernebetændelse.

Han troede først der var tale om turbo-coli, men laboratoriesvaret fra tre grise sendt til laboratoriet i Kjellerup påviste, at bakterien Klebsiella pneumonia var årsag til dødsfaldene.

Besætningsdyrlæge Christian Christoffersen, LKV, forklarer, at man ser nogle karakteristiske forandringer hos de døde grise:

»Grisene får som regel blå mave som tegn på, at blodforgiftning er den egentlige dødsårsage«, forklarer han.

I besætningen obducerer han yderligere tre grise, hvoraf de to har den karakteristiske blåfarvning af maven.

Obduktionen viser, at grisenes hjerter delvist er hvide som tegn på, at hjertevævet delvis er dødt. Grisenes lever er blåviolet eller sort som tegn på, at grisen er død af blodforgiftning.

»Derimod har alle tre foder i både mave og tarme. Det viser, at de har ædt normalt indtil kort før deres død, og at de derfor dør hurtigt«, forklarer dyrlægen.

Behandling

Laboratoriesvaret fortæller, at Klebsiella pneumonia er følsom for de fleste typer antibiotika, så hvis man er hurtig på aftrækkeren, skulle der være gode chancer for helbredelse.

»Det er lettere sagt end gjort, når de dør få timer efter de første symptomer«, erkender dyrlægen.

Som forebyggende indsats peger han på ekstra god hygiejne og løbende desinfektion af farestierne.

»Vi har svært ved at vaske farestalden ordentligt, da den ikke er fuldsektioneret«, siger ejeren Mikael Kristensen, Ahle Hedegaard.

I stedet strør de tørdesinfektion i farestierne nogle gange ugentligt.

Der har været lidt mere influenza og Gläser i besætningen i den seneste tid. Det kan måske spille ind på, at udbruddet er kommet netop nu.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle