Man kan ikke altid regne det ud: Husk at lære den nye medarbejder de gamle cowboy-tricks
Selv erfarne medarbejdere har brug for at lære detaljer som, at man lige skal huske at banke på en silo et par gange om dagen, eller om gyllepumpen, der skal startes før man begynder at lukke gylle ud.

Af svinerådgiver Mette Holst Tygesen, LandboNord

En god opstart er vigtig, hvis man vil sikre sig, at nye medarbejdere kommer til at trives med jobbet og kan levere en god arbejdsindsats.

Fem gode råd til en god opstart

 • Man skal føle sig velkommen den første dag. Der skal være en til at modtage den nye medarbejder og arbejdstøj skal være klar
 • Man skal have lavet en forventningsafstemning inden jobstart, hvor man finder ud af, hvad den nye medarbejder har af kompetencer og man taler om, hvilken rolle vedkommende skal spille på bedriften og hvilke opgaver og beføjelser han/hun får
 • Der skal laves en introplan for den første tid på ejendommen
 • Man skal løbende følge op på, hvordan det går med den nye medarbejder, herunder om mængden af opgaver er passende, og om opgaverne er for svære eller om de mangler udfordringer
 • Aftal altid en prøvetid i et ansættelsesforhold (typisk 3 måneder). Det er en god ting for alle parter, at man kan stoppe samarbejdet uden bøvl, hvis man kan mærke, at det ikke fungerer. Sørg for at bruge tid på at evaluere, hvordan tingene fungerer, inden prøvetiden er overstået.

Husk at banke på siloen….

Husk at være opmærksom på, at selv erfarne medarbejdere der starter et nyt sted, har behov for ny viden og god introduktion til, hvordan tingene fungerer på stedet. Det kan være små detaljer som, at man lige skal huske at banke på en silo et par gange om dagen, eller en gyllepumpe, der skal startes før man begynder at lukke gylle ud osv. Det kan også handle om, hvor man plejer at have slagtesøer eller overstående søer til at stå i staldanlægget.

LMO satser på god ledelse: Sådan holder du fast i dine dygtige medarbejdere Torsdag 3. maj 2018 · 13:26

 

Eksempler på ting man skal huske at introducere for nye medarbejdere med erfaring

 • Foderanlæg
 • Male-/blandeanlæg og råvaresiloer
 • Placering af gyllepropper
 • Start af gyllepumper
 • Placering af sikringer m.m.
 • Håndtering af medicinblandere
 • Flytning af søer og gylte. Hvornår flyttes de og hvilke dyr går hvor i drægtighedsstalden
 • Hvilke aftaler ligger der med hensyn til bestilling af sæd, foder og andet til stalden.

Tid til at ændre

Når der skal ansættes en ny medarbejder, er der en god anledning til at få set på om der skal ændres lidt i sammensætningen af medarbejderne. Det kan være, at nogle af de medarbejdere der er på bedriften, har lyst og evner til nye/andre opgaver. Det er ikke altid man skal lede efter en medarbejder der kan det samme som én der er stoppet. Landbrugene udvikler sig hele tiden, og det gør medarbejderne også.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle