Massivt prisdrop på svin - hvor kom det lige fra?

Ugen På Spidsen: Coronavirussen har ødelagt den gode stemning i svinesektoren, der ellers havde udsigt til et rekordår i år. Mon nedturen bremses, spørger ugens klummeskribent på Svin Plus.

Nu gik det ellers så godt for svinenoteringerne. For jeg skal da ellers lige love for, at coronavirussen har ødelagt den gode stemning, og der må være en vis nervøsitet ude på gårdene rundt om i landet.

Jeg kan godt huske de mange kritiske røster, da det blev meldt ud, at Kinas nedtur som følge af afrikansk svinepest ville vare fire-fem år og give en tilsvarende periode med høje noteringer.

Mange har prøvet, at der efter en optur komme en træls nedtur, men det er nok alligevel de færrest, som havde forventet. at priserne ville sætte sig så meget og så hurtigt, som de har gjort på grund af coronasmitten.

For grundliggende er der stadig brug for en betydelig eksport af svinekød ud af EU og ud til specialt Kina, der i starten af året eksporterede rekordhøje mængder svinekød. Det tvivler jeg på, at coronasmitten har ændret ret meget på.

Ganske vist er efterspørgslen fra restauranter og kantiner dykket, men i Kina er den normale hverdag vendt tilbage. Det kan godt være, at efterspørgslen efter svinekød er mindsket en smule, og ikke alle føler behov for at gå på restaurant, men det kommer nok tilbage over tid.

USA, der har betydelige problemer med coronasmitten på deres slagterier, har resulteret i, at svineproducenter må aflive deres dyr og får en rekordlav notering for tiden.

Det giver selvfølgelig landet nogle muligheder for at øge afsætningen af svinekød til Kina, men det er jo velkendt, at Kinas underskud af svinekød er så stort, at det ikke kan dækkes af andre landes eksport af svinekød.

Derfor kan det godt undre, at noteringerne for både smågrise og slagtesvin er dykket så meget, som det er tilfældet. Men man skal huske på, at det kun er godt 10 procent af den europæiske svineproduktion, der går til eksport. Resten spises i Europa, og når hele restaurantsektoren lukkes ned, så vil det helt naturligt sætte sig i priserne.

Om situationen giver yderligere prisfald fra det nuværende niveau, der trods alt er tåleligt og stadig giver en pænt bundlinje, kan være svært at gisne om. Alle er nervøse, men håbet er, at der snart indfinder sig en stabilitet på det tyske marked.

Det er i hvert fald budskabet fra Markus Fiebelkorn fra Danske Svineproducenter. Lad os håbe, han får ret i den melding.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle