Ny magnesium-norm for grise - her skal du være opmærksom

Af Peter Mark Nielsen, svinekonsulent, Velas

Seges har netop udgivet en ny norm for magnesium til alle dyregrupper, og overordnet set er det altid en god ide at følge de fodernormer, der kommer fra Seges.

Normen var tidligere 0,4 g pr. FE til alle dyregrupper.

Den nye norm er variabel imellem dyregrupperne, med drægtige søer som de laveste, der skal have 0,5 g magnesium pr. FE, og diegivende søer som de højeste med et behov på 1,0 g. Smågrise og slagtesvin ligger derimellem.

Det lyder som en meget stor forskel, og det er da heller ikke hverdagskost, at en næringsstofnorm stiger til det dobbelte.

Vær opmærksom her

Skal alle foderblandinger så ændres markant?

Det korte svar er nej.

Det naturlige indhold af magnesium i en traditionel svineblanding ligger over 1 g pr. FE, så langt de fleste blandinger er rigeligt dækket ind til den nye norm.

Der er dog et par steder, hvor det kan svare sig at være opmærksom.

Startblandinger uden eller med lavt indhold af sojaprodukter og højt indhold af kartoffelprotein og blodprodukter kan have behov for supplering af magnesium.

Langt de fleste blandinger, der anvendes i praksis, har dog en andel af sojaproteinkoncentrat der dækker dyrenes behov, også lige efter fravænning.

Der er dog tilfælde, hvor et tilskud af magnesium kan være nødvendig. Hvis du har foderblandinger med ekstra indhold af calcium og/eller fosfor, vil der blive trukket magnesium ud af kroppen, og dermed kan der opstå en mangel på magnesium.

Dette kan så løses enten ved at tilsætte magnesium eller lade være med at tilsætte for meget calcium og/eller fosfor.

Dette har dog ikke noget med normændringen at gøre, og tilsætning af magnesium kræver omtanke for hele foderblandingen, f.eks. kan der komme for meget sulfat i foderet, hvis der anvendes magnesiumsulfat, og blandingen i forvejen har et højt indhold af lysinsulfat.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle