Nye erfaringer: Hele haler er muligt

Resultater fra Seges-forsøg viser forholdsvis fornuftige resultater med hele haler, men alle besætninger har fortsat halebid.

Erfaringer fra fire sohold, der gennem en længere periode har forsøgt sig frem med hele haler, viser forholdsvis fornuftige resultater.

Det var meldingen fra Dorthe Poulsgård Frandsen, seniorkonsulent hos Seges Svineproduktion, der i forbindelse med Fagligt Nyt i Horsens tidligere på ugen fremlagde nogle af de første erfaringer fra projektet.

»Tal fra fem klimastalde viser, at fem-seks uger efter indsættelse i klimastalden sker der for 75 procent af grisene overhovedet ingenting, og halerne er intakte.

Så har vi variationer mellem besætningerne. En besætning har kun ganske få skader på halerne, og så har vi et par andre besætninger, hvor der er mere moderate skader og mere at komme efter med hensyn til skader«, sagde hun og uddybede:

»Hvis vi får tacklet de skader, der opstår i klimastalden, har vi løst rigtig mange problemer. Hvis ikke vi får stoppet skaderne i klimastalden, har vi fornøjelsen hele vejen til slagtning«.

Trods de forholdsvis gode resultater fastslog Dorthe Poulsgård Frandsen, at der i alle testbesætninger fortsat er 5-10 procent af stierne, hvor der opstår problemer.

Erfaringerne viser samtidig, at hele haler kræver nye pasningsevner.

»Vi har lært, at det kræver tid at lære en ny færdighed. Grisepassere, der har passet grise i mange år, skal til at kigge efter haler. Nye medarbejdere skal oplæres grundigt«, sagde hun og konkluderede:

»Halebid vil forekomme. Vi kan ikke fjerne dem. Det er naivt at tro«.

Faktaboks

Nyttige erfaringer:

  • Når 25 procent af grisene i en sti har hængende haler, eller der er kommet en haleskade, kan man sætte ind med afværgetiltag som halm, rebspand og jutesæk.
  • Sæt hurtigt ind ved halebid. Mange skader heler op undervejs

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle